Nieuws Faillissement

Vergeleken met andere EU-landen opvallend weinig faillissementen in ons land

Het aantal faillissementen in ons land ligt op een historisch laag niveau. Nog steeds daalt het aantal bedrijven dat failliet gaat elk kwartaal, maar in de rest van de EU gaat het aantal faillissementen juist omhoog, blijkt uit een vergelijking van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

NU.nl 18 juni 2021

Man onderwater failliet liggend

Ons land heeft te maken met een lager aantal faillissementen in vergelijking met de EU-broeders. Foto: Shutterstock

Gemiddeld ligt in de EU het aantal faillissementen op een lager niveau dan voor de coronacrisis, maar in veel landen is het aantal faillissementen wel aan het stijgen. Ons land is daarop een uitzondering. Dat kan te maken hebben met de omvangrijke steunmaatregelen voor onder meer salarissen (NOW) en vaste lasten (TVL). ,,Niet in alle landen werd in dezelfde mate steun verleend", zegt het CBS.

Opvallend is dat in de hele EU het aantal bedrijven dat op de fles ging, verminderde sinds eind 2019, terwijl er in ons land destijds juist meer bedrijven failliet gingen, zo meldt NU.nl. Toen op dat moment in de rest van de EU het aantal faillissementen begon te stijgen, maakte Nederland de omgekeerde beweging. Het CBS heeft daar geen verklaring voor.

''In België was er bijvoorbeeld een tijdelijke stop op faillissementen tot juni 2020. In die periode kon er geen enkel bedrijf een faillissementsprocedure starten''

Hoe zit het met faillissementen in België, Duitsland en Frankrijk?

Het statistiekbureau laat weten dat er in de meeste andere EU-landen steunmaatregelen waren. Zo werd er in België, Frankrijk en Duitsland specifiek ingezet op maatregelen die faillissementen voorkwamen. In België was er bijvoorbeeld een tijdelijke stop op faillissementen tot juni 2020. In die periode kon er geen enkel bedrijf een faillissementsprocedure starten.

Lees ook: Horecapanden schaars ondanks coronacrisis: 'Nauwelijks aanbod door steunmaatregelen'

In het eerste kwartaal van 2020 daalde het aantal faillissementen in Nederland dus, maar de horeca was daarop juist een uitzondering, met een stijging van 30 procent in vergelijking met een jaar eerder. In het tweede kwartaal moesten er 25 procent meer horecazaken de deuren sluiten.

Minder failliete horecazaken in Nederland, stijging bij Spanjaarden en Italianen

In het derde kwartaal daalde het aantal failliete horecazaken in Nederland met 47 procent, terwijl er in Spanje en Italië juist meer kroegen en restaurants bankroet gingen. Mogelijk komt dit doordat landen hun lockdowns op verschillende momenten begonnen en stopzetten.

Lees ook: Oproep Jan Meerman (INretail): ‘Trek lering uit corona, blijf je digitaal ontwikkelen'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws