Nieuws Faillissement

Apo moet zijn restaurant uit geldnood sluiten en geeft controles gemeente de schuld: ‘Machtsvertoon’

Horecaondernemer Apo Yilmaz (54) sluit een van zijn twee restaurants aan de Nesse in Waddinxveen. Hij zoekt een koper voor de inventaris en installaties van Easy Italy, omdat hij het financieel niet meer kan bolwerken. Dat heeft volgens hem alles te maken met twee controles die zijn gehouden in opdracht van de gemeente.

Bert Woudenberg (AD) 27 juli 2023

Apo yilmaz horec aondernemer waddinxveen sluiting

Horeca-ondernemer Apo Yilmaz. © Marlies Wessels

De beide restaurants van Yilmaz, Easy Italy en Easy Dinner, kregen op 30 maart voor de tweede maal in vier maanden tijd controle. Het regionaal interventieteam van HEIT viel met dertien controleurs de twee zaken binnen, schrijft het AD. Aanleiding daarvoor was het vermoeden dat Yilmaz illegaal personeel zou inzetten en het ontbreken van allergeneninformatie op de menukaarten.

Van de gemeentelijk klachtenbehandelaar Albert Kerssies kreeg de Waddinxvener van Turkse komaf te horen dat de controles inderdaad als intimiderend konden worden ervaren en dat die daarom voortaan anders zouden moeten. ,,De vermoedens van illegale tewerkstelling waren niet terecht”, aldus de klachtenbehandelaar vorige maand in een verklaring. Het bleek dat een aantal jongere medewerkers legaal stage liep in het daarvoor gecertificeerde restaurant en dat de allergeneninformatie inmiddels zou kloppen.

Enorm effect

Bijna vier maanden later heeft de inval nog altijd een enorm effect op de beide horecazaken, stelt Yilmaz. Een verandering van het concept van het Italiaanse restaurant naar een all-you-can-eat setting heeft het tij niet kunnen keren. Daarom komt er nu noodgedwongen een einde aan zijn restaurant Easy Italy met 130 zitplaatsen en een terras voor 110 personen.

Het daarnaast gelegen restaurant Easy Dinner, geopend in 2011 door toenmalig burgemeester Bert Cremers, blijft vooralsnog wel open, al verkeert dat ook in grote financiële moeilijkheden. Dit tot intens verdriet van de als 25-jarige slagerszoon uit Turkije naar Nederland gekomen eigenaar. Die heeft er van het begin af aan altijd zijn levenswerk in gezien.

Lees ook: Familiebedrijf Bakker Meelmuts vraagt na 148 jaar faillissement aan: ‘Moeilijkste beslissing ooit’

Pandeigenaar Martin van Zanten moet daarom op zoek naar een nieuwe huurder voor het statige herenhuis aan de voet van de hefbrug. ,,Zodoende staat het pand in de etalage bij de horecamakelaars van Adhoc”, zegt Van Zanten in reactie op een groeiende geruchtenstroom in Waddinxveen. Met zijn vrouw Miranda was hij er ooit zelf actief in restaurant De Drie Meiden (2004-2015). Hij wil het pand dan ook niet verkopen.

Yilmaz begrijpt nog altijd niet waarom het HEIT-team, normaal actief op het gebied van witwassen en fraude, in opdracht van de gemeente heeft gehandeld zoals het heeft gehandeld. ,,In al mijn jaren dat ik in Waddinxveen werk en mij heb ingezet voor deze gemeenschap, ben ik nog nooit zo onheus behandeld”, stelt Apo Yilmaz, die nu 21 jaar actief is in Waddinxveen.

Beste maatschappelijke ondernemer

,,De financiële crisis en de coronajaren heb ik overleefd”, zegt Yilmaz. ,,Zijn het niet de energiecrisis en de hoge gas- en elektrarekeningen die mijn ondernemingen de nek omdraaien, dan is het wel dit machtsvertoon rondom etenstijd te midden van al mijn gasten."

Lees ook: Golf aan faillissementen op komst? Ondanks groei bestedingen meer retailers in problemen

Yilmaz wijst erop dat hij in 2019 een prijs heeft gewonnen voor de beste maatschappelijke ondernemer. Hij stelt zijn restaurants open voor ouderenorganisaties, sponsort kerstconcerten van kerken en heeft geld ingezameld voor Turkije en Syrië na de aardbeving daar. ,,Ook als de gemeente bijstandsgerechtigden werkervaring wil laten opdoen, kon men altijd bij mij terecht.”

Waddinxveen zegt ‘niet te weten of er een verband is tussen het teruglopen van de klandizie en de controles’. Marlies Cirkel, regiomanager Zuid-Holland Zuid van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), wil geen reactie geven op individuele situaties. De ondernemer is volgens haar ook geen lid van de horecaorganisatie.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws