Nieuws Faillissement

Failliete reisorganisatie D-reizen heeft merknaam weer in handen

De naam D-reizen is terug in handen van de reisorganisatie. De directeuren hadden die naam vlak voor het faillissement van moederbedrijf D-rt Groep in een privébedrijf geplaatst, maar na vragen van curatoren is dit teruggedraaid. Dat melden de curatoren in een voortgangsverslag. Momenteel doen zij onderzoek naar het handelen van de twee voormalige directeuren. Ze willen onder meer weten of er sprake was van onbehoorlijk bestuur.

Van onze redactie 4 mei 2021

D reizen failliet merknaam curator vakantie touroperator

Na ingrijpen van de curator is de merknaam D-reizen weer terug in handen van de reisorganisatie. Foto: ANP

Over een eventuele doorstart van reisketens D-reizen en VakantieXperts kunnen de curatoren nog niets zeggen. Eerder was al bekend dat verschillende partijen interesse hadden getoond, waaronder TUI. Die zag daar vorige week vanaf. Er loopt een biedingsprocedure.

Niet in aanmerking voor voucherfonds

D-rt Groep, het bedrijf achter D-reizen, werd begin april door de rechtbank in Haarlem failliet verklaard. Volgens de directie van het bedrijf was dit een rechtstreeks gevolg van de coronapandemie. Daardoor was de touroperator niet meer in staat vakanties te verkopen en kwam er vrijwel geen geld meer binnen. Nadat in maart ook nog bleek dat D-reizen niet in aanmerking kwam voor alle aangevraagde financiering uit het zogenoemde voucherfonds, maar slechts voor een deel (terwijl wel op dat geld was gerekend, getuige dit interview met De Ondernemer), werd het faillissement aangevraagd.

Lees ook: D-reizen failliet, ANVR vreest voor domino-effect

Onderzoek naar verdwenen miljoenen aan vooruitbetaalde vakanties

Onlangs rezen er veel vragen over de gang van zaken bij D-Reizen in de afgelopen maanden. Vooral de kwestie met de merknaam was opmerkelijk. Ook zouden tientallen miljoenen euro’s aan vooruitbetaalde vakanties spoorloos zijn bij D-Reizen, omdat het geld zou zijn gebruikt voor bijvoorbeeld het aflossen van kredieten.

Daarnaast kwam aan het licht dat de curatoren eind vorig jaar al als stille bewindvoerders bij het bedrijf waren betrokken. De curatoren benadrukken nu dat hun bemoeienis met D-Reizen begin december was geëindigd.

Lees ook: Bestuurders reisorganisaties eisen andere opzet reisadviezen

Stichting Garantiefonds Reisgelden: klanten krijgen reisgelden terug

In totaal heeft de reisorganisatie afgelopen periode circa 22.000 vouchers uitgegeven. Daarmee is een bedrag gemoeid van ongeveer 43 miljoen euro. Maar wie eerder een pakketreis heeft geboekt bij het bedrijf, hoeft zich geen zorgen te maken. De Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) liet al weten dat de vooruitbetaalde reisgelden van klanten gewoon worden terugbetaald als er geboekt is met een SGR-garantie.

D-reizen werd meer dan vijftig jaar geleden opgezet door supermarktondernemer Dirk van den Broek. Het bedrijf was goed voor circa 1100 medewerkers en 285 reisbureaus. De keten was eind vorig jaar juist weer in Nederlandse handen gekomen. Topman Jan Henne De Dijn nam de onderneming toen samen met zijn zakenpartner Marije Haeck over van het Duitse reisconcern RT/Raiffeisen Touristik Group.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws