Nieuws Faillissement

Aantal faillissementen daalde in 2021 verder dankzij steunmaatregelen

Van alle sectoren zijn in 2021 alleen in de sector energie, water en milieu meer bedrijven failliet gegaan dan een jaar eerder. Meerdere energiebedrijven zijn eind vorig jaar omgevallen nadat gas en elektriciteit veel duurder waren geworden. Verder daalde het aantal faillissementen volgens de Kamer van Koophandel (KVK) vergeleken met 2020 met 41 procent, een sterkere afname dan in dat eerste coronajaar.

Redactie/ANP 27 januari 2022

Failliet lege zak man broek

Er waren in 2021 6 procent meer starters dan een jaar eerder. Foto: Shutterstock

Als reden voor die terugloop worden de steunmaatregelen vanuit de overheid gezien. ,,We moeten wel ernstig rekening houden met een inhaalslag aan faillissementen in 2022", zegt honorair hoogleraar ondernemerschapsontwikkeling Josette Dijkhuizen aan Maastricht School of Management in een toelichting. ,,Uiteraard is dit afhankelijk van het verloop van de pandemie en de verdere economische ontwikkeling."

'In alle sectoren samen gingen vorig jaar 1535 ondernemingen failliet, tegenover ruim 2600 in 2020'

Kamer van Koophandel

'Meer inclusiviteit in ondernemerschap van belang voor innovatie en maatschappelijke impact'

In de gezondheidszorg en bouw kwamen er het afgelopen jaar juist veel ondernemingen bij. ,,Daar zit op dit moment de grootste potentie", aldus Dijkhuizen. Een reden hiervoor is volgens haar dat door de krapte aan personeel mensen die eerder in loondienst waren er nu voor kiezen zelf te gaan ondernemen.

Ook in de logistiek begonnen veel meer mensen een bedrijf, zoals zelfstandige taxichauffeurs en koeriers. Verder ziet KVK dat onder starters vorig jaar een groter deel vrouw was dan in 2020. ,,Meer inclusiviteit in ondernemerschap is van belang voor innovatie en maatschappelijke impact", meent de hoogleraar. ,,Dan gaat het niet alleen om meer vrouwen die ondernemen, maar ook om jongeren, migranten en statushouders, of bijvoorbeeld mensen met een beperking."

Lees ook: Geen coronasteun en toch niet failliet, maar: 'Ik red het dankzij inkomen van mijn vrouw’

In totaal gingen vorig jaar 1535 ondernemingen failliet

In de sector energie, water en milieu vielen in 2021 twintig bedrijven om, een toename van 33 procent op jaarbasis. In alle sectoren samen gingen volgens KVK vorig jaar 1535 ondernemingen failliet, tegenover ruim 2600 in 2020. Er waren tegelijkertijd in 2021 6 procent meer starters dan een jaar eerder.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws