Nieuws Faillissement
Bedrijvendokter of opkoper van failliete bedrijven als Score: wie is Martijn Rozenboom?
Martijn Rozenboom gaat de voorraad van failliete modeketen Score verkopen. De ondernemer is vaker betrokken bij winkelketens in moeilijkheden. Wie is deze ondernemer die zich steevast meldt bij failliete modeketens?

Ondernemer en zelfbenoemd ‘bedrijvendokter’ Martijn Rozenboom heeft van curator Coen Houtman toestemming gekregen om de voorraad van de onlangs failliet verklaarde winkelketen Score te verkopen. Het gaat niet om een doorstart, zo wordt benadrukt in een persbericht dat Rozenboom samen met de curator naar buiten heeft gebracht. Rozenboom heeft alleen de voorraad overgenomen en niet de merknaam.
Score is de laatste naam op een lang lijstje van failliet gegane bedrijven waarvoor Rozenboom zich kwam melden.
Bedrijvendokter
Rozenboom, eigenaar van de MFG Group, ziet vaker zijn kans bij winkelketens in moeilijkheden. Eerder meldde hij zich al bij de curatoren van omgevallen retailformules en merken als Gaastra, Adam Brandstores en de voormalig FNG-ketens Expresso, Claudia Sträter, Promiss en Steps.
Goed nieuws voor schuldeisers, niet altijd voor de medewerkers. In onder meer de gevallen van kledingmerken McGregor en Miss Etam, voormalig modemerk van Olcay Gulsen Supertrash en de drogisterijketen Op=Op Voordeelshop werd een geplande doorstart geen succes. Winkels werden gesloten en personeel kwam op straat te staan.
''Het woord bedrijvendokter vind ik niet op zijn plaats. Het is een ondernemer die kansen ziet en er geld mee maakt.’’
,,Als Rozenboom een bedrijf overneemt is er eerst euforie, dan deceptie’’, zegt retailexpert Cor Molenaar. ,,Het woord bedrijvendokter vind ik niet op zijn plaats. Het is een ondernemer die kansen ziet en er geld mee maakt.’’ Dat de werkwijze van Roozenboom niet altijd resulteert in 'gezonde' bedrijven, beaamt ook retailexpert Paul Moers: ,,Binnenlopen, dat is zijn enige manier van naar de wereld kijken. Heel selfish gericht, op eigen groei van vermogen. Een hoger doel ontbreekt.’’
Reactie van Martijn Rozenboom: ,,Alle bedrijven die ik heb gekocht waren op dat moment failliet. We kijken vervolgens of er een mogelijkheid is om in afgeslankte vorm verder te gaan. Alle merken waarbij we dat gedaan hebben bestaan nog steeds, dus kennelijk werkt deze methode. Het doorstarten van een failliet bedrijf is een groot risico, dus dat je wordt beloond als het lukt lijkt me logisch. Ik ben ondernemer, geen liefdadigheidsinstelling.”
In de clinch met curator
Kritiek op de handelswijze van Rozenboom is er ook rond de mislukte doorstart van winkelketen Miss Etam. De curator noemde het handelen van de bekende ondernemer onrechtmatig. Eind vorig jaar werd Rozenboom aansprakelijk gesteld voor faillissementstekorten met een totaal van ongeveer 4,5 miljoen euro. ,,Het is altijd fijn als een keten nog een toekomst heeft’’, zegt Moers. ,,Rozenboom kleedt bedrijven helemaal uit, denkt: dan heb ik de centen binnen.’’
Lees ook: Van maatje meer naar bijna niemand meer: het verval van modeketen Miss Etam
,,Deze werkwijze kun je goed of slecht vinden’’, zegt Cor Molenaar. ,,Het is ook gewoon een manier om geld te verdienen.'' Na een faillissement wijst de rechter een curator aan. Deze onderzoekt de mogelijkheden voor een eventuele doorstart, beslist wat er met het geld en de spullen van het failliete bedrijf gebeurt en zorgt ervoor dat de schuldeisers zoveel mogelijk krijgen waar ze recht op hebben.
,,Curatoren zitten daar voor de schuldeisers’’, stelt Molenaar. ,,Die gaan gewoon voor het hoogste bedrag. Ze weten ook wie ze binnenhalen. Legaal is het wel, hoe ethisch het is kun je je natuurlijk afvragen.’’
''Deze werkwijze kun je goed of slecht vinden, het is ook gewoon een manier om geld te verdienen. Curatoren weten ook wie ze binnenhalen. Legaal is het wel, hoe ethisch het is kun je je natuurlijk afvragen.’’
Kan het ook anders
Het kan ook op een andere manier, zegt Moers. ,,Kijk naar de Jumbo, die stapt in bij de HEMA en geeft ze alle kansen van de wereld. Ze pompen er geld in en die ceo, Saskia Egaz Reparaz, kan er echt weer iets van maken, dat is een typisch voorbeeld van hoe het wel moet.’’
Nu is de HEMA een keten met een breed aanbod en een alom bekend beeld in de Nederlandse winkelstraat. Maar zijn er andere gegadigden die nog toekomst zien in de in recente jaren als domino's omvallende modeketens? De sector heeft het al langer moeilijk. Eerder dit jaar ging de Nederlandse tak van Scotch & Soda nog failliet. ,,De oorlog in Oekraïne, inflatie, het consumentenvertrouwen is zeer negatief'', verklaart Moers.
In deze tijd zullen de investeerders die hun kans willen wagen met een doorstart niet in de rij staan voor de failliete ketens. Blijkbaar zijn ondernemers zoals Rozenboom dan toch nodig om van voorraden af te komen, denkt Moers.
Lees ook: Golf aan faillissementen op komst? Ondanks groei bestedingen meer retailers in problemen
Martijn Rozenboom
Ondernemer en eigenaar MFG Group
Martijn Fokko Rozenboom is en was (aan het roer van onder meer NXT Fashion, investeringsgroep FLV en de MFG Group) als ‘bedrijvendokter’ betrokken bij een reeks aan faillissementen van diverse retailformules en merken, waaronder McGregor, Gaastra, Adam Brandstores, SuperTrash, Expresso, Claudia Sträter, Promiss en Miss Etam. Ook deed hij, zonder succes, een poging om Free Record Shop over te nemen.