Nieuws Faillissement

Scotch & Soda vraagt faillissement aan voor Nederland, toekomst buitenlandse winkels ook onzeker

Het Amsterdamse kledingmerk Scotch & Soda heeft faillissement aangevraagd voor zijn Nederlandse activiteiten. Het bankroet is volgens het bedrijf het gevolg van 'ernstige cashflowproblemen' door de lockdowns tijdens de coronapandemie en de daarop volgende energiecrisis en hoge inflatie, meldt het FD.

Van onze redactie 21 maart 2023

Scotch Soda failliet nederlandse tak

Foto: Shutterstock

Curator Jasper Berkenbosch (Jones Day) is op zoek naar een kandidaat die een doorstart met het bedrijf wil maken. ,,Het faillissement is een heel bittere pil", zegt hij. ,,Het is een echt Nederlands merk met een creatief hart, dat wereldwijd actief is. Dat is bijzonder."

De buitenlandse winkels van Scotch & Soda kunnen niet zonder de failliete Nederlandse tak. Berkenbosch zoekt daarom naar een bedrijf dat niet alleen de Nederlandse filialen wil overnemen maar dat ook verder wel met de winkels over de grens, waarover nog geen bankroet is uitgesproken.

Lees ook: Scotch & Soda en G-Star RAW klant: retail-marketingbedrijf Wunderkind betreedt Nederlandse markt

Goede hoop op doorstart Scotch & Soda

Volgens de curator zijn er al meerdere geïnteresseerde partijen, met wie hij gesprekken voert. Hij heeft goede hoop een doorstartmogelijkheid te vinden. ,,Ik verwacht het ook, maar het is nog geen gegeven. Er zal ook geld bij moeten", zegt hij naar aanleiding van berichtgeving door Het Financieele Dagblad.

Berkenbosch noemt Scotch & Soda een "echt Amsterdams merk", waarvan de kleding volgens hem ook in Amsterdam zelf wordt ontworpen. In Nederland telt de onderneming circa dertig zaken en achthonderd medewerkers, wereldwijd gaat het om ongeveer 260 winkels en zo'n tweeduizend werknemers. "En dan zijn er ook nog andere winkels waar Scotch & Soda aan levert. In totaal zijn er wereldwijd ongeveer 7000 winkels, waar de kleding van het merk is te vinden."

Lees ook: Onderzoek: 'HEMA, bol.com en G-Star dé internationale Digital Leaders'

Ongelukkige timing internationale expansie

Dat Scotch & Soda in de problemen is gekomen lijkt volgens de curator op het eerste gezicht het gevolg van een een ongelukkig getimede internationale expansie. "Scotch & Soda is vooral de laatste jaren hard gegroeid. Net in de tijd dat de coronapandemie begon."

Dat laatste zorgde ervoor dat gloednieuwe winkels door coronarestricties meteen weer dicht moesten of amper klandizie trokken, terwijl er wel flink was geïnvesteerd in de uitbreidingen. Vorig jaar kreeg de keten vervolgens te maken met flink gestegen energieprijzen, die de kosten opdreven. Dat zorgde voor zulke verliezen dat Scotch & Soda niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kon voldoen en een bankroet onvermijdelijk werd.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws