Nieuws Faillissement

Weer verliest een veelbelovende Twentse vinding haar glans: Storro Hengelo is failliet

Cybersecuritybedrijf Storro in Hengelo is failliet. Ontwikkelingsmaatschappij van Oost-Nederland - Oost NL - wilde niet nogmaals geld in het bedrijf steken, dat voor veilige opslag van data in de cloud moet zorgen. Storro gold als één van de meest belovende parels die zijn voortgekomen uit de Universiteit Twente.

Gerben Kuitert (AD) 8 januari 2021

Storro failliet

Storro knipt data op in stukjes en slaat het verspreid over verspillende laptops op. Foto: European Press Agency.

De oprichters wonnen tal van prijzen. Coblue, het moederbedrijf van Storro, werd in 2012 door de Kairos Society zelfs uitgeroepen tot één van de vijftig meest innovatieve start-ups ter wereld en medeoprichter Yori Kamphuis een jaar later tot Futurist van het Jaar. Kamphuis werd door het weekblad Vrij Nederland ook op de lijst gezet van 101 belangrijkste technologen van ons land.

Lees ook: Innovatiekracht volgens Peter Wennink (ASML): 'Overheid zou van VS en China moeten leren'

Ontwikkeling haperde

Maar het bladgoud waarmee Storro door derden was belegd, begon dof uit te slaan toen de ontwikkeling haperde van wat een briljant idee voor cybersecurity leek. Medeoprichters Yori Kamphuis en Remco Bloemen uit Ootmarsum vertrokken een jaar of drie geleden al. Hun compagnons, Friso Stoffer (38) en Michel Eppink (33) uit Ootmarsum, gingen met vijf werknemers door met het bedrijf.

"Toen we aangaven dat er een nieuwe investeringsronde nodig was, wilden onze private investeerders dat wel, maar Oost NL haakte op het allerlaatste moment af"

Storro-directielid Friso Stoffer

Er was nog een miljoen euro nodig

Storro moet voor veilige opslag van data in de cloud zorgen. Ook voor de provider moet het onmogelijk zijn de opgeslagen informatie te lezen. „Maar de ontwikkeling duurde uiteindelijk te lang. Doodzonde want we geloven nog steeds in dit product”, zegt directielid Friso Stoffer in het AD. „We hebben Oost NL en twee particulieren als investeerder. Toen we aangaven dat er een nieuwe investeringsronde nodig was, wilden onze private investeerders dat wel, maar Oost NL haakte op het allerlaatste moment af.” Er is volgens Stoffer een miljoen euro nodig om de cybersecurityoplossing te vervolmaken waaraan Storro sinds 2015 werkt.

Geduld van investeerders raakt op

Met Storro failleert opnieuw een spin-off van de Universiteit Twente. De reden waarom kansrijke innovatieve bedrijven het loodje leggen is bijna altijd dezelfde: het idee is baanbrekend, maar de ontwikkeling duurt te lang en het geduld van investeerders is eindig.

Uit de universiteit voortgekomen bedrijven als Viridi Production (innovatieve zonnepanelen), Ipsum Energy (slimme energiemeter), Blue4Green (nano-oplossing melkziekte bij koeien), Tide Microfluidics (nieuw soort contrastvloeistof) en Medimate (nano-thuistester voor manisch depressieven) gingen Storro de laatste jaren voor. De reden van het bankroet was steeds dezelfde: afhakende investeerders. Tide en Medimate maakten wel een doorstart.

Mogelijke overnamekandidaten voor Storro

Of dat er bij Storro ook in zit, valt te bezien. Volgens curator Jetse Eringa is er wel interesse van overnamekandidaten. Storro werkt sinds 2015 aan een platform dat sterk versleutelde bestanden decentraal - op verschillende laptops - opslaat en uitwisselt, waardoor een cyberaanval geen kans van slagen heeft. De bestanden worden in stukjes geknipt en de encryptie- en decryptiesleutel is uitsluitend in het bezit van de bestandseigenaar. „Met Storro als platform kun je ook snel data verwerken, daarom hadden we wat bureaus voor de grafische vormgeving als klant.”

Financiering van start-ups groot probleem

Professor Albert van den Berg, directielid bij nano-instituut Mesa+ aan de UT, noemde gebrek aan financiering eerder in het AD de grootste remmende factor voor de ontwikkeling van start-ups. Private Nederlandse investeerders zijn moeilijk te vinden, daarom begeven nu Amerikanen met durfkapitaal zich op de Nederlandse techmarkt. „Financiering in de vroege fase moet bijna altijd komen van aan de overheid gelieerde fondsen, zoals Oost NL en het Twente Technology Fund”, aldus Van den Berg. „Er zijn nauwelijks Nederlandse financiers die durven.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.