Nieuws Financiën

Ruim duizend bedrijven betrokken bij FC Twente

Het wordt deze week erop of eronder voor FC Twente, meldt De Twentsche Courant Tubantia. Blijft de beroepscommissie van de KNVB bij het degradatievonnis, dan is een faillissement vrijwel onafwendbaar. En dat wordt tot in de kleinste haarvaten van de Twentse samenleving gevoeld. Want bij alle emoties van voor- en tegenstanders wordt nog wel eens vergeten dat FC Twente ook een bedrijf is, met een enorme uitstraling naar het overige bedrijfsleven in Twente. Én met tienduizenden klanten.

Bert Hellegers | Foto: Lars Smook 15 juni 2016

FC Twente Lars Smook 1

FC Twente is met z'n 150 werknemers vergelijkbaar met Demcon of de Zuivelhoeve. De club heeft een jaarlijkse omzet van een kleine 40 miljoen euro. Van dat geld wordt het grootste deel besteed in Twente. Meer dan duizend bedrijven in de regio zijn op de één of andere manier betrokken bij de club: als die wegvalt, valt voor ieder van hen een vaste relatie weg.

Trefpunt zakenlevenDe Grolsch Veste is één van de belangrijkste trefpunten voor het zakenleven in de regio. De leden van de Twentse Ondernemers Sociëteit ontmoeten elkaar daar, komen op ideeën, leggen contacten. Voor de 45 bedrijven die er een skybox hebben, is het voetbal een mooi middel om eens iets extra's te doen voor zakelijke relaties of medewerkers.

Lees verder onder de infographic

Infographic: Bert Hellegers, Angelique Kunst en Petra Meulman

SociaalOok sociaal gezien is de club een niet te onderschatten kracht in Twente. Meer dan 20.000 mensen hebben een jaarkaart. Voor de meesten van hen draait het niet alleen om voetbal: de club vult een belangrijk deel van hun sociale leven. Dat geldt al helemaal voor de 23 supportersclubs, verdeeld over de hele regio. Die beperken zich niet tot het bezoeken van wedstrijden: ze organiseren bijvoorbeeld ook activiteiten voor goede doelen en voor de eigen leden.

KinderenDe Kidsclub telt meer dan 11.000 jonge leden. Voor hen worden allerlei activiteiten georganiseerd, vanuit de belangrijkste doelstelling: kinderen warm te maken voor sport en bewegen. Dat doel draagt FC Twente ook op heel veel verschillende manieren uit: via het beheer van Cruyff Courts en pannakooien, via een bijdrage aan het Jeugdsportfonds en via het wijkentoernooi voor jongeren. De club is daarnaast ook actief betrokken bij talloze projecten voor werklozen, ouderen, gehandicapten en andere kwetsbare groepen in de samenleving (zie kader).

En tot slot deelt FC Twente haar kennis over training en begeleiding met 138 amateurclubs in de regio via clinics, presentaties en activiteiten op lokatie.

Foto: Frans Nikkels