Blog Financiën

Financieel expert Frank Wijn: 'De bank weet alles van je, maar wat weet jij van je bankier?'

De tijd dat een bankpersoon je kende, ligt ver achter ons. Zelfs bankgebouwen met spreekkamers zijn goeddeels uit het straatbeeld verdwenen. Frank Wijn schreef als financieel expert een blog over een oplossing. Wie vertrouw jij jouw vertrouwelijke informatie toe?.

Frank Wijn 28 januari 2021

Financiering Frank Wijn bank vertrouwen accountmanager2

Foto: ANP.

Vanuit zijn zorgplicht (‘ken uw klant’) en in verband met het inschatten van risico’s, moet de bank je veel vragen stellen. Je vult daarom vaak ellenlange lijsten in en levert zakelijke stukken aan als jaarcijfers, debiteuren-, crediteuren- en voorraadlijsten, taxatierapporten, prognoses etc. Ook op privégebied wil de bank van de hoed en de rand weten. Belastingaangiftes, hypotheekgegevens, gezinssamenstelling, mogelijke studieschulden, huisje buitenland, uw uitgavenpatroon etc.

'Maar hoe weet je of je gesprekspartner een góede accountmanager of directeur is?'

Frank Wijn, financieel expert

Wanneer je dan met je bank gaat praten, heb je daardoor bij voorbaat een grote informatieachterstand, zowel zakelijk als privé. Hooguit kijk je een jaarverslag van de bank eens door, maar van de accountmanager en/of directeur heb je slechts een (zakelijk) visitekaartje met mailadres en telefoonnummer.

Vertrouwelijke informatie delen

Maar hoe weet je of je gesprekspartner een góede accountmanager of directeur is? Deze bankmensen zijn toevallig wél je vertrouwenspersonen waarmee je al jouw vertrouwelijke informatie deelt.

Daarnaast hebben deze vertrouwenspersonen twee doelstellingen:

  • 1. De bank verkopen aan u.
  • 2. Jouw (intern) verkopen aan de bank.

Uiteraard heb je dan liever een hele goede accountmanager, die in staat is jouw klantwensen (intern) aan de bank te ‘verkopen’. Je heeft namelijk niets aan een interne sukkel die niet serieus genomen wordt door collega’s, kredietbeoordelaars en die ieder jaar een slechte beoordeling op zijn naam heeft staan. Die krijgt weinig tot niets voor jou geregeld, zeker weten.

Bovendien wilt je ook graag inschatten of je bij een gezonde bank bankiert. Een bank die over vijf jaar ook nog bestaat.

Tekst gaat onder de afbeelding verder

Expire

Daarom is een belangrijke vraag voor jou als ondernemer wat je kunt doen om een gelijkwaardige gesprekspartner te worden en jouw bankrisico’s in te schatten?

Mijn antwoord is dat je jouw contactpersonen bij de bank onderstaand formulier laat invullen (met de bijbehorende bijlagen) en zorgt dat deze gegevens je worden toegestuurd vóór er een gesprek plaatsvindt.

Frank Wijn

Financieel expert

In 2008 heeft Wijn Frank Wijn & Partnersen Heldergeld opgericht nadat hij daarvoor achttien jaar bij diverse financiële instellingen had gewerkt. Wijn treedt geregeld op als luchtig spreker bij ondernemersbijeenkomsten en geeft ook gastcolleges en trainingen. Zijn motto: Maak klanten minstens zo slim als de bankier, liefst slimmer, en maak bankzaken transparanter, liefst goedkoper!

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.