Nieuws Financiën

Fintech revolutie schudt financiële sector op

Duizenden technologie- en internetbedrijven staan klaar om de financiële sector te veranderen. Wie niet meedoet aan de 'fintechrevolutie', gaat ten onder, zegt oud-minister en ambassadeur FinTech Willem Vermeend in Het Parool.

Ton Damen | Foto: ANP/ Peter Grandia 31 mei 2016

Willem Vermeend

Nederland staat op de drempel van een revolutie in de financiële wereld. De trend is dat het internet integreert met technologische vernieuwingen. Zo dringen nieuwe toepassingen de financiële sector binnen. Startende bedrijven verrichten taken die in het verleden waren weggelegd voor banken. Payvision en Adyen (betalen), Pritle (vemogensbeheer en beleggen) en onlinebank Bunq, zijn sprekende voorbeelden.

"De financiële sector wordt opgeschud," zegt hoogleraar en internetondernemer Willem Vermeend, ooit financiële whizzkid en van 1994 tot 2002 eerst staatssecretaris en later minister voor de PvdA. Sinds een jaar is hij lid van de nationale werkgroep 'smart industry' van het kabinet, dat de technologische ontwikkeling in het bedrijfsleven stimuleert.

Twee maanden geleden werd hij door minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) aangesteld als 'ambassadeur' fintech. Hij jaagt de financiële sector aan door start-ups en vernieuwing door banken rond Amsterdam te stimuleren.

Waar gaat dit allemaal over?

"Hoe internet in combinatie met nieuwe technologie het bedrijfsleven binnen dringt. Denk aan de vuilniscontainer die zelf digitaal meldt als hij vol is. De volgende stap is dat de container zelf contact zoekt met de vuilniswagen, die dan op eigen initiatief elektronisch een chauffeur oproept, waarna de container geleegd wordt."

"Ander voorbeeld is het bandje om de pols dat de bloeddruk meet, hoe het hartritme verloopt, hoe gestrest je bent en zo verder. Via de app op je smartphone wordt alle informatie doorgespeeld. Op zekere dag zegt de app: 'Nou mijnheer, mevrouw, nu moet u toch echt even naar de dokter.'"

"Dit noemen we Internet of Things; apparaten die met elkaar communiceren. Slimme bedrijven combineren nieuwe technologie, denk aan robots, 3D-printers, drones en big data. Die data worden bijvoorbeeld gebruikt als de kassa via kortingskaarten bij supermarkten onthoudt wat klanten kopen."

Wanneer komt de financiële sector in beeld?

"Deze 'smart industry' dringt nú ook door tot de financiële sector. Het gaat om duizelingwekkende vernieuwingen in die financiële bedrijven, die slimme technieken van de hele industrie toepassen in de financiële wereld. Via het verzamelen van informatie van de klant op de smartphone, of via internet of things dan wel via big data en combinaties daarvan, kunnen financiële bedrijven hun dienstverlening verbeteren."

"Andere bedrijven dan banken bieden nieuwe financiële diensten, terwijl ook traditionele financiers hun klanten benaderen met nieuwe producten."

Wat merk je daar als klant van?

"Zo zie je dat de Rabobank heel actief meedoet aan crowdfunding. Ander voorbeeld: ABN Amro kwam vorige week met een nieuwe hypotheek onder de procent voor twee jaar vast, die elk moment is om te zetten in een hypotheek met een lange looptijd. Banken zullen van nieuwe technologie gebruikmaken om diensten sneller te leveren. Klanten moeten in een oogwenk kunnen bestellen en ook weer ergens van af kunnen. De tijd dat je aan dingen vast zat, is bijna voorbij. Jongeren willen betalingen op dezelfde dag bijgeschreven zien op hun rekening. Klanten willen sneller, beter, effectiever en goedkoper geholpen worden. Het moet ook makkelijker gaan. Wie traag is en de klant belast met ingewikkelde dingen verliest die klant."

Dus alle partijen gaan mee?

"Stilstand is doorgaans achteruitgang. Als je niet meedoet aan fintech is het je ondergang. Op dit moment zijn er al buitenlandse partijen, denk aan Google Pay en Apple, op de markt, maar ook telecombedrijven. Die zeggen: wij kunnen het én sneller én beter."

Loopt Nederland achter?

"Nederland loopt zeker niet voorop. Maar de sector is wel bezig met een inhaalslag richting de koplopers, zoals het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Het beeld is positief."

Heeft Nederland een serieuze kans?

"Binnen Europa zeker, omdat Nederland een grote en solide financiële sector heeft. Met zeven procent van het bruto binnenlands product is die groot, want elders is dit krap vijf procent. En het gaat bij fintech niet alleen om de technische kennis, dus internet, robotica, data en zo, maar ook om vakkennis. Die hebben we, ook door de pensioenfondsen, met een uitstekende advieswereld, waaronder accountants, advocaten, en belastingadviseurs."

"Nederland heeft ook toezichtsorganen met een sterke internationale reputatie, zoals De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten. Samen vormen ze een gezaghebbend cluster met start-ups rond Amsterdam."