Nieuws Financiën

Fitnessprijsstunter Basic-Fit naar de effectenbeurs

Fitnessketen Basic-Fit gaat naar de beurs in Amsterdam, zo schrijft Het Parool. De snelle groei van de budgetketen weerspiegelt de snelle opmars van fitness als meest beoefende sport in de grote stad.

Bart van Zoelen 17 mei 2016

Basic fit 1065

Basic-Fit noemt zich de grootste fitnessketen van Europa in het onderste segment. Momenteel staat de teller op 351 vestigingen in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en Spanje, waarvan ongeveer de helft in Nederland. In totaal trainen meer dan een miljoen leden bij Basic-Fit.

Gunstige uitgangspunten voor de beursgang die vanmorgen bekend werd gemaakt. Basic-Fit ziet ruimte voor verdere groei, voor nog 125 clubs in Nederland. Nu al heeft de keten een jaaromzet van 202 miljoen euro. De waarde werd eerder dit jaar al geschat op 1,1 miljard euro. De Britse investeringsmaatschappij 3i, bekend van de budgetwinkels van Action, kocht in november 2013 een meerderheidsbelang in Basic-Fit. Oprichter en topman van Basic-Fit René Moos blijft ook na de beursgang als topman en aandeelhouder.

Onderkant van de marktBasic-Fit gebruikt de opbrengst ook voor aflossing van schulden. Dat is nodig om betere huurcontracten uit te onderhandelen voor nieuwe, betere locaties, legde Moos vanmorgen uit, in een in november geopende vestiging aan de Stadhouderskade. In Amsterdam, dicht bij het centrum, valt het nog niet mee geschikte panden te vinden.

Samen met Eric Wilborts begon Moos in 2004 fitnessketen Healthcity, nadat ze al in de jaren tachtig waren begonnen met een sportschool op een tennispark in Hoofddorp. Met die luxere formule HealthCity maakten ze een vliegende start, maar Moos heeft goed ingeschat dat de grootste groei toch zit aan de onderkant van de markt.

Daarvoor kochten ze in 2010 Basic-Fit van de Oostzaanse ondernemer Dirk Brevé met 28 vestigingen; in 2013 splitste HealthCity zich af.

De ketens maakten fitness betaalbaar voor een groter publiek. Tot dat moment was de branche vooral in handen van sportievelingen die een krachthonk begonnen. Basic-Fit liet zien dat het een stuk goedkoper kon.

Voor een tv dansenDoor het groot aan te pakken met vestigingen voor ten minste 2500 leden, bijvoorbeeld. Inschrijven doet de sporter zelf via de site, zodat kan worden gesneden in personeelskosten. Een handdoek neem je zelf maar mee.

Een restauratie, wellness- of zwemvoorzieningen heeft Basic-Fit bewust niet. "Slechts vijftien procent van de sporters maakte daar gebruik van. Dus dat doen we niet meer."

De groepslessen worden gegeven door virtuele trainers op een scherm. Het succes daarvan was ook voor Moos een verrassing. "Wonder boven wonder gingen mensen dus voor een tv staan dansen." Ook de 24 uursopening in sommige clubs brengt zelfs 's nachts leden op de been.

Fitness bleek daarmee ook bij uitstek geschikt voor jonge stedelingen die meegingen in de nadruk op een gezonde lifestyle - of daarvoor op zijn minst goede voornemens hadden. In tien jaar steeg fitness in Amsterdam van 19 procent van het aantal beoefenaars in 2003 naar 37 procent in 2013.