Nieuws Financiën

Fonds Twente Move2Social dient nu al als voorbeeld

Begeleiding en geld voor Twentse bedrijven die een maatschappelijk probleem aanpakken. Tien instanties hebben de krachten gebundeld en lanceren morgen het project Twente Move2Social. Het moet het komende jaar resulteren in een tiental nieuwe, levensvatbare sociale ondernemingen. Dat schrijft de Tubantia.

Bert Hellegers | Foto: Thinkstock 31 januari 2017

Overeenkomst Akkoord Ondernemen Thinkstock 1

50 sociaal ondernemers krijgen de kans gratis een opleiding te volgen, waarin zaken als businessplan en gebruik van social media aan bod komen. Door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is dit 'Twentse model' al als landelijk voorbeeld gesteld. "Want overal lopen sociaal ondernemers tegen dezelfde problemen aan", zegt Martin Landkroon van Rabobank Enschede-Haaksbergen.

Risicovol

"Ze streven niet zozeer winst na, maar willen helpen een maatschappelijk probleem op te lossen. Het rendement voor de samenleving kan groot zijn. Maar omdat investeringen in zo'n bedrijf risicovol zijn, komt de financiering moeilijk van de grond. En ook als het eenmaal loopt, ontbreekt kapitaal voor verdere groei."

Investeringsfonds

Hij noemt als voorbeeld Sheltersuit in Enschede, dat warme wind- en waterbestendige jassen c.q. slaapzakken maakt voor daklozen. "Ze bieden werk aan werklozen, vluchtelingen en zwervers. Een prachtig bedrijf met veel potentie, maar er is geld nodig om stappen te kunnen maken." Daarvoor wordt in Twente een speciaal fonds gevormd, vooralsnog gevoed door de Rabobank en investeringsfondsen Wadinko en Startfoundation.

Gratis opleiding

"Er zijn verschillende initiatieven die we kunnen steunen. Maar we denken ook dat er nog veel mensen rondlopen met een idee hoe je met een bedrijfsmatige opzet een maatschappelijk knelpunt kunt aanpakken. Die kunnen zich straks melden op de site van Twente Move2Social."

De initiatiefnemers zijn: ROC van Twente, Saxion, Enschede, Rabobank Enschede-Haaksbergen, Start Foundation, Wadinko, ROZ Groep, Twente Board, de provincie en KplusV.