Nieuws Financiën

ForFarmers boert goed, de boeren niet

Het ging veevoerbedrijf ForFarmers vorig jaar voor de wind, ondanks een slechte markt voor varkenshouders en melkveebedrijven. ForFarmers wil nu de beurs op en vraagt om toestemming.

Martin Ruesink | Foto: Lenneke Lingmont 23 maart 2016

Forfsarmers lenneke lingmont

Grotere omzetvolumes, een mooie winstgroei en een recorddividend voor de eigenaren van de corporatie en overige aandeelhouders. Het is veevoederbedrijf ForFarmers in 2015 heel wat beter gegaan dan veel boeren, met name varkenshouders. Met 2,2 miljard euro omzet en een winst die steeg van 48,1 naar 50,7 miljoen lijkt het bedrijf dankzij zijn schaalgrootte de hevige concurrentie in de vechtmarkt van veevoeders net een stap voor te zijn. Om dat te blijven wil het bedrijf in alle markten waar het actief is het perspectief hebben op termijn de grootste te worden of op z'n minst nummer 2.

ForFarmers heeft voldoende geld in kas om in Europa of net buiten het continent nieuwe overnames te betalen. Dat gaat later dit jaar hoogstwaarschijnlijk als beursgenoteerd bedrijf gebeuren. Op de ledenvergadering van april vragen de bestuurders daarvoor toestemming aan de leden van de corporatie (boeren) en de eigenaren van de overige aandelen (bijna 40 procent), met name professionele beleggers.

VernieuwingsagendaDe ambitieuze vernieuwingsagenda Horizon 2020 ligt op koers, zei bestuursvoorzitter Yoram Knoop gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers 2015. Met name het gebruik van 100 procent verantwoord geteelde soja is dichtbij. "Ook het aantal bedrijfsongevallen is gedaald, maar 13 procent vinden we niet genoeg, dat moet 70 procent minder worden", aldus Knoop. Alles moet volgens hem in het teken staan om de boer als belangrijkste afnemer een gezonde bedrijfsvoering te laten draaien. In de varkenshouderij ziet hij echter voorlopig nog geen verbetering.

"In de melkveehouderij is nu eindelijk duidelijkheid over de fosfaatrechten. Die zorgen voor een vermindering van de veestapel, maar de vooruitzichten daarna zijn gunstig." ForFarmers wil er alles aan doen noodlijdende varkensboeren aan een beter rendement te helpen, maar is niet van plan soepeltjes met uitstel van betaling om te gaan. "We gaan niet voor bank spelen", zegt Knoop, "als er ondanks betalingsproblemen op termijn goede perspectieven voor een ondernemer zijn, zal er altijd een bank bereid zijn die periode te helpen overbruggen."

KwaliteitWaar veel boeren in een overlevingsstrijd zijn gewikkeld is de jacht naar het goedkoopste voer groot. "Daar geloven we niet in", zegt Jan Potijk, directeur Nederland. "Ook voor deze boer is voerkwaliteit de beste garantie voor een gezonde bedrijfsvoering. Dat betekent niet dat we de ondernemer op voorhand zoveel mogelijk van onze producten proberen te verkopen. Soms past in de mix ook een product van een ander."

>>> Lees het volledige artikel in de Twentsche Courant Tubantia