Nieuws Financiën

Franse investeerder PAI neemt recreatiebedrijf Roompot over

De Franse investeerder PAI Partners neemt recreatiebedrijf Roompot Vakanties over, meldt de PZC.

Van onze redactie 10 augustus 2016

Hoteltoeristentaksvakantiehuisgroot

Dat zijn de partijen woensdag overeengekomen. Onder de vleugels van PAI verwacht Roompot sneller te kunnen groeien. PAI Partners neemt Roompot over van Gilde Buy Out Partners, BNP Paribas Fortis en kleinere aandeelhouders zoals voormalig directeur Henk van Koeveringe. Het huidige management van Roompot blijft aan en behoudt een minderheidsaandeel in het bedrijf. Kamperland blijft de hoofdvestiging van Roompot.

Samenwerken

Gaëlle d'Engremont, partner bij PAI, spreekt van een unieke aanwinst: "De afgelopen jaren heeft PAI veel tijd geïnvesteerd in de hospitality- en vrijetijdsmarkt, wat een groeiende en aantrekkelijke sector is in Europa. Wij geloven dat het vakantieparksegment zal profiteren van de langetermijntrends die op de Europese vrijetijdsmarkt aan het veranderen zijn, zoals korter wordende vakanties, de behoefte aan dichterbij gelegen bestemmingen en de toename in premium eerste klas en hoogwaardig aanbod. Wij zijn blij dat we kunnen samenwerken met het uitstekende managementteam van Roompot en hen kunnen helpen met hun groeistrategie."

PAI, dat sinds 1872 bestaat en in Parijs resideert, heeft in elf landen voor 41 biljoen euro aan bezittingen. Hoeveel PAI betaalt voor Roompot houden beide bedrijven geheim, behalve dat de overnamesom 'marktconform' is. Volgens ingewijden is Roompot zeker 500 miljoen euro waard. De deal wordt eind september afgerond. De ondernemingsraad en vakbonden moeten nog akkoord gaan.

Gretiger

Gilde dat in 2011 in Roompot stapte, verzilvert gewoonlijk na vijf jaar zijn investering. Er waren twee overnamekandidaten: PAI en de Amerikaanse investeringsmaatschappij Advent International. PAI kwam met het hoogste bod en was vanaf het begin ook gretiger dan de Amerikaanse mededinger, zegt algemeen directeur Jurgen van Cutsem van Roompot.

De wisseling van eigenaar zal Roompot goed doen, verwacht algemeen directeur Jurgen van Cutsem. De overname door het kapitaalkrachtige PAI maakt verdere en snellere groei mogelijk. Van Cutsem schat 12 tot 15 procent groei per jaar. Roompot is nu het op één na grootste recreatiebedrijf van Europa en wil op termijn de nummer één worden. Nu is dat het Franse Pierre et Vacances.

Versneld herontwikkelen

De komende vijf jaar zal het bedrijf vooral inzetten op restyling van bestaande parken aan de kustlocaties, met name in Zeeland en Noord-Holland, en strategische overnames. Van Cutsem: "De herontwikkelingsplannen voor bestaande parken kosten tientallen miljoenen euro's. Die kunnen we nu versneld uitvoeren. Na vijf jaar gaan we buiten de Benelux investeren."

Roompot draaide vorig jaar een omzet van 281 miljoen euro. Het bedrijf voorziet dit jaar een winst van 50 miljoen euro. Het heeft 40 eigen vakantieparken en bemiddelt in 150 parken in elf Europese landen. Bij Roompot werken 1059 vaste krachten.