Nieuws Financiën

Gaan ondernemers in Zuidlaren vrijwillig belasting betalen?

Vrijwillig belasting betalen. Dat willen de ondernemers in de dorpskern van Zuidlaren. Tenminste, als de Bedrijven-investeringszone (BIZ) doorgaat. De opbrengst van deze extra belasting komt volgens het Dagblad van het Noorden ten goede aan het dorp en de middenstand zelf.

Van onze redactie 24 augustus 2016

VAR modelovereenkomst ZZP ondernemer freelancer belastingdienst Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties 2 704

Deze week hebben de ondernemers een uitnodiging gekregen voor een bijeenkomst op dinsdag 6 september. Daar wordt alvast gepeild of er voldoende draagvlak is. In oktober stemmen de ondernemers definitief over de BIZ. Als de BIZ er komt, leggen de ondernemers zicht vijf jaar lang vast op een extra bijdrage. De hoogte ervan is afhankelijk van de WOZ-waarde van het ondernemingspand en varieert van 100 tot 660 euro per jaar.

Kerstviering en de intocht van Sinterklaas

De nieuwe ondernemersbelasting moet meer geld opleveren voor zaken als de kerstversiering, de intocht van Sinterklaas, voor de promotie en de marketing van Zuidlaren, betere parkeergelegenheid en het schoon en veilig houden van de dorpskern.

Tot nog toe maakte de ondernemersvereniging Verenigd Ondernemend Zuidlaren (VOZ) zich sterk voor dit soort zaken, met het geld dat de leden als contributie betalen. ,,De VOZ blijft ook gewoon bestaan, al kan de contributie nu terug naar een symbolisch laag bedrag’’, benadrukt voorzitter Inge van der Broek. ,,Het lidmaatschap van de VOZ was en blijft vrijwillig. Daardoor waren er freeriders in het dorp, die wel baat hadden bij onze activiteiten, maar er niet voor betaalden.’’

Gat in de begroting

Vooral winkelketens zijn vaak geen lid van de VOZ, stelt Van der Broek. Nu er een BIZ komt, zullen ze wel geld moeten afdragen. ,,Belangrijk is vooral dat de BIZ straks voor vijf jaar lang vooruit kan kijken, want zo lang blijft de BIZ minimaal bestaan. Als mensen nu het lidmaatschap van de VOZ opzeggen, is er meteen een gat in de begroting.’’

Stichting BIZ Centrum Zuidlaren gaat het geld beheren. In het bestuur zitten ondernemers, ook de VOZ zal er vertegenwoordigd zijn. Ook komen er werkgroepen die deelplannen uitwerken. Het beleidsplan van de stichting komt op www.zuidlaren.nl te staan.