Kennis Financiën
Geld lenen voor jouw bedrijf: 7 vormen van financiering aanvragen
Je wilt geld lenen voor jouw bedrijf: wat zijn de mogelijkheden? Misschien heb je niet eerder geld geleend. Of merk je dat het lastig is om bij de bank een krediet te krijgen. In die gevallen heb je nog een aantal andere opties.

Wij leggen je uit wat je kunt proberen om geld te lenen voor jouw bedrijf. Een financiering aanvragen kan op allerlei manieren, ook als je net gestart bent en bijvoorbeeld nog nauwelijks jaarcijfers kunt overleggen. Houd er wel rekening mee dat een geldverstrekker dan meer risico loopt. Dat betekent in de meeste gevallen dat je een hogere rente betaalt over de financiering voor jouw eigen bedrijf.
Geld lenen met jouw bedrijf: 7 manieren
Geld lenen voor jouw bedrijf kan bijvoorbeeld met:
Zakelijke lening
Subsidie en borgstelling
Crowdfunding
Investeerders
Financial lease
Leverancierskrediet
Factoring
1
Zakelijke lening
Het meest bekend én gebruikelijk is de zakelijke lening. Je sluit een financiering af bij de bank, waarmee je geld vrijmaakt om te investeren. Of om te ondernemen, en de lopende kosten te betalen natuurlijk.
Je hebt de keuze uit verschillende soorten zakelijke kredieten. Een bank kan je helpen met een eenmalige lening voor een bepaalde looptijd of bijvoorbeeld met een rekening courant krediet. Daarnaast kun je kiezen voor een doorlopend krediet en zijn er mogelijkheden voor leningen met een onderpand.
Tip: in steeds meer gevallen kun je online een zakelijke lening afsluiten. De geldverstrekkers zijn (internationale) banken of andere partijen die investeringen zoeken. Op die manier leen je tot bijvoorbeeld 50.000 of zelfs 250.000 euro.
2
Subsidie en borgstelling
Ben je starter en probeer je geld te lenen voor jouw eigen bedrijf? Of merk je dat banken kritisch kijken naar de cijfers en het risico inschatten als te hoog? In sommige gevallen kom je in aanmerking voor subsidies of een borgstelling.
Je kunt bijvoorbeeld kijken naar het MKB+-krediet of naar een borgstellingskrediet. In die gevallen zal de overheid (gedeeltelijk) garant staan voor de lening die je afsluit. Zo zorg je ervoor dat je zakelijk geld kunt lenen, zonder dat je daar een zeer hoge rente voor betaalt.
Sterker nog, in sommige gevallen maakt dit het mogelijk om überhaupt geld te lenen. Het lagere risico dankzij de borgstelling zorgt ervoor dat banken of andere geldverstrekkers je het geld willen lenen.
3
Crowdfunding
Als een bank of andere geldverstrekker je het geld niet wil lenen kun je het proberen te financieren bij de massa (crowd). Een grote groep particulieren of bedrijven brengt het geld bij elkaar dat jij nodig hebt (funding).
Let op: houd rekening met de verschillende soorten crowdfunding. Soms gaat het om een (annuïtaire) lening, in andere gevallen gaat het om het uitgeven van aandelen (sharefunding). Kijk goed naar de voorwaarden, zodat je weet welke afspraken je maakt met de mensen die in jouw bedrijf investeren.
4
Investeerders
In de groeifase van jouw bedrijf kun je investeerders zoeken om meer geld beschikbaar te maken. Het gaat bijvoorbeeld om business angels of andere investeerders die bereid zijn grote bedragen uit te lenen. In veel gevallen betaal je daarvoor een relatief hoge rente of verkoop je een deel van jouw belang in het bedrijf.
Maak duidelijke afspraken over de voorwaarden van de investering of de financiering. Probeer daarbij bovendien gebruik te maken van het netwerk en de ervaring van een investeerder. In veel gevallen is dat minstens zo waardevol als het geld dat je kunt lenen om jouw bedrijf te laten groeien.
5
Financial lease
Wil je een financiering aanvragen voor jouw bedrijf om te investeren in nieuwe machines, een bestelwagen of een andere grote uitgave? In sommige gevallen kun je gebruik maken van financial lease. Dat is in de basis een lening, omdat je meteen eigenaar wordt van dat wat je aankoopt. Bovendien ben je zelf verantwoordelijk voor onderhoud, reparaties en andere kosten.
Tip: zoek je naar lease, maar dan inclusief onderhoud, reparaties en service? Bekijk dan de mogelijkheden voor full operational lease of netto operational lease.
6
Leverancierskrediet
Je kunt jouw eigen bedrijf financieren met een lening. Als je producten inkoopt om die weer te verkopen is de kans bovendien groot dat je gebruik kunt maken van een leverancierskrediet. Je hoeft dan geen geld te lenen bij de bank voor jouw bedrijf. In plaats daarvan kun je jouw bedrijf financieren door de betaling voor de inkoop als het ware uit te stellen. De leverancier accepteert een uitgestelde betaling, in ruil voor een (rente)vergoeding.
7
Factoring
Ten slotte kun je geld lenen als bedrijf door gebruik te maken van factoring. Officieel is het geen lening. Je verkoopt een nieuwe factuur, voor een klant die voldoende kredietwaardig is.
De factormaatschappij beoordeelt de klant, en daarmee jouw factuur. Zodra je de factuur verstuurt krijg je die uitbetaald op basis van factoring. De factormaatschappij zal het bedrag daarna innen bij jouw klant. Je kunt als het ware geld lenen voor jouw bedrijf, omdat je niet op de vaak lange betalingstermijn hoeft te wachten.
Geld lenen voor jouw bedrijf
Dus wil je geld lenen als bedrijf, bijvoorbeeld om een ander bedrijf over te nemen? Dat kan op allerlei manieren. De financiering voor jouw bedrijf kun je in de meeste gevallen bovendien stapelen. Gebruik meerdere opties en vormen, om in totaal tot het benodigde bedrag te komen.