Aangeboden door Rijksoverheid

Podcast De Ondernemer

Geldzorgen? Tijdig in actie komen voorkomt escalatie

Ervaar jij als ondernemer geldzorgen, bijvoorbeeld omdat je nu ook nog schulden, ontstaan tijdens corona, moet afbetalen? Wacht niet te lang, zoek hulp, voorkom erger en creëer nieuw perspectief. Dat is het devies van het landelijke gratis platform Geldfit. Ondernemer Ralph van Dam: ,,Als je door schulden in de stress zit, mis je inhoudelijke scherpte, inzicht en overzicht. Deskundige hulp van buiten brengt je verder.”

Geldfit Ralph van Dam Frederieke Kokol

Fredrieke Kokol, operationeel manager 0800-8115 en Ralph van Dam Ondernemer en mede initiatiefnemer Geldfit

Wim Danhof 19 november 2021

Podcast: Hoe blijf je als ondernemer geldzorgen de baas

Een bakker die niets meer kan produceren omdat leveranciers geen grondstoffen meer willen leveren. Een zelfstandig rijinstructeur die de betalingsachterstand op zijn leaseauto niet kan inlopen. Een sportschoolhouder die aanloopt tegen allerlei vragen en problemen als gevolg van de verschillende coronasteunregelingen en afbetalingsverplichtingen. Het zijn zomaar drie voorbeelden van de bijna 40.000 ondernemers die Geldfit dit jaar benaderden voor advies. Toch is externe hulp inroepen nog altijd een taboe. Ondernemers lopen niet graag te koop met hun zorgen en problemen, maar lossen hun zaken zelf wel op; ze doen de hele dag niet anders. Gemiddeld wacht een ondernemer in financiële problemen volgens Geldfit drie tot vijf jaar met het inschakelen van externe hulp.

"Mijn advies aan ondernemers met geldzorgen? Schakel hulp in en voorkom escalatie"

Rainier Laekat, ondernemer

Langs de rand van de afgrond

Ook Rainier Leakat speelde lang mooi weer. Zijn catering- en entertainmentbedrijf Rai Entertainment crashte door corona. ,,Ik wilde mijn goede naam in mijn dorp beschermen, maar bouwde ondertussen tienduizenden euro’s schuld op. Toen het leasebedrijf beslag legde op mijn wagenpark en de huisverhuurder ons als jong gezin dreigde met uitzetting, kwam ik op een keerpunt. Ik openbaarde mijn problemen via een Facebook-post. Vervolgens ben ik goede afspraken gaan maken met schuldeisers en dat resulteerde in betaalregelingen. Ik betaal momenteel nog schulden af, maar heb weer toekomst met mijn SuriRai-foodtruck. Mijn advies aan ondernemers met geldzorgen? Schakel hulp in en voorkom escalatie.”

Heb jij als ondernemer of zzp'er zorgen over geld?

Ga naar Geldfit.nl en ontdek wat jij kan doen.

Via een anonieme test naar hulpadvies

Ondernemer Ralph van Dam kan over afgronden meepraten. Hij ging ooit zowel zakelijk als privé failliet en herkent de pijn van ondernemers met onaflosbare schulden. Het motiveerde hem tijdens de coronacrisis om mee te werken aan Geldfit, een laagdrempelige oplossing voor ondernemers met geldzorgen. Van Dam: ,,Ik wil zoveel mogelijk ondernemers helpen, zodat zij niet dezelfde problemen hoeven mee te maken als die ik heb meegemaakt. Op Geldfit.nl kun je anoniem een test invullen om je financiële situatie te laten beoordelen, waarna je hulpadviezen krijgt. Dat kan een verwijzing zijn naar een website, een buddy, budgetcoach of schuldhulpverlening van de gemeente. Daarnaast hebben ondernemers via Geldfit toegang tot inhoudelijke deskundigen, bijvoorbeeld juristen, bedrijfskundigen of HR-experts. Zij kunnen kijken naar de diepere oorzaken van de problemen waarin ondernemers terecht zijn gekomen en oplossingsgerichte adviezen geven. Verder is er anoniem advies op maat mogelijk, via telefoonnummer 0800-8115, voor hulp bij geldzorgen.”

Lees ook: Herstelfonds biedt ondernemers met torenhoge schulden helpende hand

Niet meer van het kastje naar de muur

Frederieke Kokol werkt als operationeel manager bij deze hulplijn. ,,Sommige verhalen die wij horen blijven hangen in ons hoofd en hart, omdat ze zo schrijnend en verdrietig zijn. Bijvoorbeeld een eigenaar van een webshop die puur op wilskracht doorging, terwijl hij vanwege de aanhoudend slechte resultaten in een gesprek met de gemeente het advies kreeg om zijn zaak failliet te laten gaan. Maar die zaak was zijn droom! Wij luisteren zonder oordeel naar die verhalen. Vervolgens geven wij een passend advies waar een ondernemer in zijn gemeente het beste naartoe kan gaan. Daarmee voorkomen wij dat hulpzoekende ondernemers van het kastje naar de muur worden gestuurd, want dat is naast schaamte óók een obstakel om hulp te zoeken: de wirwar aan gemeentelijke loketten en regelingen. Zo hebben ondernemers vaak moeilijk te scheiden privé- en zakelijke schulden, die formeel via verschillende loketten moeten worden afgehandeld. Wij hebben de contacten en het netwerk om in schuldhulptrajecten maatwerk te leveren. Toen ik deze webshophouder twee weken later weer sprak, was er nog niet een volledige oplossing uitgewerkt, maar alleen al het gevoel dat iemand naar zijn verhaal luisterde en met hem meedacht, was zo waardevol, dat hij meldde: er moet een moeilijke keuze worden gemaakt, maar daar ben ik nu al veel meer klaar voor.”

Miljardenschulden door corona

Schuldenproblematiek is van alle tijden. Nieuw is echter dat de coronacrisis ook bedrijven heeft verzwakt die onder normale omstandigheden zonder meer levensvatbaar zouden zijn. Het belang van tijdige, adequate hulp wordt nog groter, nu per 1 oktober allerlei coronasteunregelingen zijn weggevallen. Bedrijven moeten hun schulden, ontstaan tijdens de coronacrisis, aan de overheid, banken en andere schuldeisers afbetalen. Daarmee is meteen de belangrijkste geldzorg van ondernemers genoemd: 274.000 bedrijven hebben alleen al bij de Belastingdienst een corona-gerelateerde schuld van 19,7 miljard euro uitstaan.

"Er moet een moeilijke keuze worden gemaakt"

Fredrieke Kokol, operationeel manager 0800-8115

Daarbij zijn er ook bedrijven in de problemen gekomen die kort voor de coronacrisis startten en daardoor niet voor steunregelingen in aanmerking kwamen. Alles overziende verwacht Ralph van Dam (Geldfit) een hausse aan hulpvragen bij Geldfit: ,,Maar ook hier geldt weer: hoe eerder je als ondernemer met geldzorgen of schulden aan de slag gaat en keuzes maakt, hoe groter je toekomstperspectief. En als je nu aan de bel trekt, ben je nog net de grote verwachte toeloop van hulpverzoeken voor, en kan je sneller worden geholpen.”

Een soepel aflossingsregime

Het kabinet ondersteunt ondernemers om aflossingen van deze belastingschuld zo soepel mogelijk te laten verlopen. De datum waarop ondernemers uiterlijk beginnen met het aflossen is vastgesteld op 1 oktober 2022. Zo hebben ondernemers een adempauze van een jaar voordat de aflossingsverplichting begint. Bovendien is de aflossingstermijn verlengd naar vijf jaar, wat betekent dat de opgebouwde belastingschuld pas uiterlijk op 1 oktober 2027 volledig moet zijn afgelost. Door de verplichte aflossing over een langere periode te spreiden, hebben ondernemers meer financiële ruimte. De invorderingsrente wordt geleidelijk teruggebracht naar het oorspronkelijke niveau dat gold voor de coronacrisis.

Heb jij als ondernemer of zzp'er zorgen over geld?

Ga naar Geldfit.nl en ontdek wat jij kan doen.

De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details