Aangeboden door Rijksoverheid

Podcast De Ondernemer

Geldzorgen? Tijdig in actie komen voorkomt escalatie

Ervaar jij als ondernemer geldzorgen, bijvoorbeeld omdat je nu ook nog schulden, ontstaan tijdens corona, moet afbetalen? Wacht niet te lang, zoek hulp, voorkom erger en creëer nieuw perspectief. Dat is het devies van het landelijke gratis platform Geldfit. Ondernemer Ralph van Dam: ,,Als je door schulden in de stress zit, mis je inhoudelijke scherpte, inzicht en overzicht. Deskundige hulp van buiten brengt je verder.”

Geldfit Ralph van Dam Frederieke Kokol

Fredrieke Kokol, operationeel manager 0800-8115 en Ralph van Dam Ondernemer en mede initiatiefnemer Geldfit

Wim Danhof 19 november 2021

Podcast: Hoe blijf je als ondernemer geldzorgen de baas

Een bakker die niets meer kan produceren omdat leveranciers geen grondstoffen meer willen leveren. Een zelfstandig rijinstructeur die de betalingsachterstand op zijn leaseauto niet kan inlopen. Een sportschoolhouder die aanloopt tegen allerlei vragen en problemen als gevolg van de verschillende coronasteunregelingen en afbetalingsverplichtingen. Het zijn zomaar drie voorbeelden van de bijna 40.000 ondernemers die Geldfit dit jaar benaderden voor advies. Toch is externe hulp inroepen nog altijd een taboe. Ondernemers lopen niet graag te koop met hun zorgen en problemen, maar lossen hun zaken zelf wel op; ze doen de hele dag niet anders. Gemiddeld wacht een ondernemer in financiële problemen volgens Geldfit drie tot vijf jaar met het inschakelen van externe hulp.

"Mijn advies aan ondernemers met geldzorgen? Schakel hulp in en voorkom escalatie"

Rainier Laekat, ondernemer

Langs de rand van de afgrond

Ook Rainier Leakat speelde lang mooi weer. Zijn catering- en entertainmentbedrijf Rai Entertainment crashte door corona. ,,Ik wilde mijn goede naam in mijn dorp beschermen, maar bouwde ondertussen tienduizenden euro’s schuld op. Toen het leasebedrijf beslag legde op mijn wagenpark en de huisverhuurder ons als jong gezin dreigde met uitzetting, kwam ik op een keerpunt. Ik openbaarde mijn problemen via een Facebook-post. Vervolgens ben ik goede afspraken gaan maken met schuldeisers en dat resulteerde in betaalregelingen. Ik betaal momenteel nog schulden af, maar heb weer toekomst met mijn SuriRai-foodtruck. Mijn advies aan ondernemers met geldzorgen? Schakel hulp in en voorkom escalatie.”

Heb jij als ondernemer of zzp'er zorgen over geld?

Ga naar Geldfit.nl en ontdek wat jij kan doen.

Via een anonieme test naar hulpadvies

Ondernemer Ralph van Dam kan over afgronden meepraten. Hij ging ooit zowel zakelijk als privé failliet en herkent de pijn van ondernemers met onaflosbare schulden. Het motiveerde hem tijdens de coronacrisis om mee te werken aan Geldfit, een laagdrempelige oplossing voor ondernemers met geldzorgen. Van Dam: ,,Ik wil zoveel mogelijk ondernemers helpen, zodat zij niet dezelfde problemen hoeven mee te maken als die ik heb meegemaakt. Op Geldfit.nl kun je anoniem een test invullen om je financiële situatie te laten beoordelen, waarna je hulpadviezen krijgt. Dat kan een verwijzing zijn naar een website, een buddy, budgetcoach of schuldhulpverlening van de gemeente. Daarnaast hebben ondernemers via Geldfit toegang tot inhoudelijke deskundigen, bijvoorbeeld juristen, bedrijfskundigen of HR-experts. Zij kunnen kijken naar de diepere oorzaken van de problemen waarin ondernemers terecht zijn gekomen en oplossingsgerichte adviezen geven. Verder is er anoniem advies op maat mogelijk, via telefoonnummer 0800-8115, voor hulp bij geldzorgen.”

Lees ook: Herstelfonds biedt ondernemers met torenhoge schulden helpende hand

Niet meer van het kastje naar de muur

Frederieke Kokol werkt als operationeel manager bij deze hulplijn. ,,Sommige verhalen die wij horen blijven hangen in ons hoofd en hart, omdat ze zo schrijnend en verdrietig zijn. Bijvoorbeeld een eigenaar van een webshop die puur op wilskracht doorging, terwijl hij vanwege de aanhoudend slechte resultaten in een gesprek met de gemeente het advies kreeg om zijn zaak failliet te laten gaan. Maar die zaak was zijn droom! Wij luisteren zonder oordeel naar die verhalen. Vervolgens geven wij een passend advies waar een ondernemer in zijn gemeente het beste naartoe kan gaan. Daarmee voorkomen wij dat hulpzoekende ondernemers van het kastje naar de muur worden gestuurd, want dat is naast schaamte óók een obstakel om hulp te zoeken: de wirwar aan gemeentelijke loketten en regelingen. Zo hebben ondernemers vaak moeilijk te scheiden privé- en zakelijke schulden, die formeel via verschillende loketten moeten worden afgehandeld. Wij hebben de contacten en het netwerk om in schuldhulptrajecten maatwerk te leveren. Toen ik deze webshophouder twee weken later weer sprak, was er nog niet een volledige oplossing uitgewerkt, maar alleen al het gevoel dat iemand naar zijn verhaal luisterde en met hem meedacht, was zo waardevol, dat hij meldde: er moet een moeilijke keuze worden gemaakt, maar daar ben ik nu al veel meer klaar voor.”

Miljardenschulden door corona

Schuldenproblematiek is van alle tijden. Nieuw is echter dat de coronacrisis ook bedrijven heeft verzwakt die onder normale omstandigheden zonder meer levensvatbaar zouden zijn. Het belang van tijdige, adequate hulp wordt nog groter, nu per 1 oktober allerlei coronasteunregelingen zijn weggevallen. Bedrijven moeten hun schulden, ontstaan tijdens de coronacrisis, aan de overheid, banken en andere schuldeisers afbetalen. Daarmee is meteen de belangrijkste geldzorg van ondernemers genoemd: 274.000 bedrijven hebben alleen al bij de Belastingdienst een corona-gerelateerde schuld van 19,7 miljard euro uitstaan.

"Er moet een moeilijke keuze worden gemaakt"

Fredrieke Kokol, operationeel manager 0800-8115

Daarbij zijn er ook bedrijven in de problemen gekomen die kort voor de coronacrisis startten en daardoor niet voor steunregelingen in aanmerking kwamen. Alles overziende verwacht Ralph van Dam (Geldfit) een hausse aan hulpvragen bij Geldfit: ,,Maar ook hier geldt weer: hoe eerder je als ondernemer met geldzorgen of schulden aan de slag gaat en keuzes maakt, hoe groter je toekomstperspectief. En als je nu aan de bel trekt, ben je nog net de grote verwachte toeloop van hulpverzoeken voor, en kan je sneller worden geholpen.”

Een soepel aflossingsregime

Het kabinet ondersteunt ondernemers om aflossingen van deze belastingschuld zo soepel mogelijk te laten verlopen. De datum waarop ondernemers uiterlijk beginnen met het aflossen is vastgesteld op 1 oktober 2022. Zo hebben ondernemers een adempauze van een jaar voordat de aflossingsverplichting begint. Bovendien is de aflossingstermijn verlengd naar vijf jaar, wat betekent dat de opgebouwde belastingschuld pas uiterlijk op 1 oktober 2027 volledig moet zijn afgelost. Door de verplichte aflossing over een langere periode te spreiden, hebben ondernemers meer financiële ruimte. De invorderingsrente wordt geleidelijk teruggebracht naar het oorspronkelijke niveau dat gold voor de coronacrisis.

Heb jij als ondernemer of zzp'er zorgen over geld?

Ga naar Geldfit.nl en ontdek wat jij kan doen.

Droomstart

Theesommelier verrast met een alternatief voor wijn in Droomstart

Steeds meer mensen willen minderen met alcohol. Maar wat schenk je in als er geen wijn meer op tafel staat en je bent uitgekeken op water? Thee, is het volmondige antwoord van Anne Hardon. In de vierde aflevering van de podcastserie Droomstart verrast de theesommelier met haar concept Chef’s Dinner Tea.

Details
Droomstart

Podcast Droomstart: waarom Eva en Nicky geloven in workations voor bedrijven

Corona heeft een hoop zaken versneld maar dat thuiswerken plots zó normaal zou worden, dat had zelfs de grootste innovator niet verwacht. Complete kantoren zijn leeg omdat het personeel – zelfs nu het weer kan – liever thuiswerkt. Maar hoe zit dat met de binding onderling, en met het bedrijf? Het ‘gouden duo’ uit de derde aflevering van de podcastserie Droomstart heeft de oplossing.

Details
De Ondernemer

Podcast Unlimited Ondernemen: zo verhoog je de slagkracht van jouw medewerkers

Hoe verhoog je de slagkracht van (jouw) medewerkers? Die vraag stelde techfilosoof Martijn Aslander in een poll die begin juli op dit platform kon worden beantwoord. Aslander reageert in de podcast Unlimited Ondernemen hieronder over de uitkomsten. En geeft tips om de knelpunten op te lossen.

Details
Droomstart

TU-student daagt Google uit in tweede aflevering van Droomstart

,,De wereld kan je veranderen met technologie, maar de impact is veel groter in een startup.” Het zijn de woorden van TU-student Dewwret Sitaldin in de tweede aflevering van de nieuwe podcastserie Droomstart. Zijn startup-idee daagt techreus Google uit. Maar weet hij ook de ondernemersjury te overtuigen?

Details
Droomstart

Volg ambitieuze ondernemers-in-de-dop in de nieuwe podcastserie Droomstart

Wist je dat de helft van de Nederlanders ervan droomt om te ondernemen, maar dat slechts een fractie daarvan daadwerkelijk de stap durft te maken? Daarom lanceert De Ondernemer Droomstart: een nieuwe podcastserie waarin ondernemers in spe met een gouden business-idee worden geholpen én gevolgd op hun weg naar succes.

Details
Sleutel tot Succes

Mijn naam is Groen. Jitse Groen. Grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld

In 1999 programmeerde hij een pizzabestelsite in zijn studentenkamer in elkaar, anno nu runt Jitse Groen (43) de grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld. Just Eat Takeaway.com bedient - letterlijk, in dit geval - samen met Grubhub ruim 70 miljoen klanten. Over die sleutel tot succes, over die exponentiële en zelfs explosieve groei, een kleine dertig boeiende luisterminuten.

Details