Nieuws Financiën

Geldshop: Flevoland leent meest, Friesland minst

Flevoland is met afstand koploper geld lenen in ons land. In deze provincie wordt per hoofd van de bevolking gemiddeld ruim anderhalf keer (71 procent) vaker een lening aangevraagd dan het gemiddelde in Nederland. Dat blijkt uit het eerste Nationaal Leenonderzoek van Geldshop, de grootste onafhankelijke intermediair in consumptief krediet in Nederland.

Van onze redactie 29 april 2016

Geldlenen

Zuid-Holland komt qua lening aanvragen op de tweede plaats. Zij zitten 21 procent boven het gemiddelde. In de provincie Friesland wordt per hoofd van de bevolking het minst vaak een aanvraag voor een lening gedaan: ruim 17 procent onder het landelijke gemiddelde. Flevoland staat met 17.260 euro ook bovenaan als het gaat om het gewenste gemiddelde leenbedrag. In Friesland leent men met 14.037 euro gemiddeld het laagste bedrag.Mensen in de leeftijdsgroep 51 tot 64 jaar vragen het hoogste leenbedrag aan: gemiddeld zo’n 21.000 euro per aanvraag. Hoewel mensen in de leeftijdsgroep 18 tot 30 jaar het grootst aantal leningaanvragen deden, was hun gewenste leenbedrag van alle leeftijdsgroepen het laagst: gemiddeld zo’n 8.400 euro.AlleenstaandenAls wordt gekeken naar gezinssamenstelling, zijn er grote verschillen te zien. Alleenstaanden zonder kinderen nemen 44 procent van alle leenaanvragen voor hun rekening. Over het algemeen vragen alleenstaanden met kinderen het laagste leenbedrag aan: gemiddeld 10.678 euro, wat net iets minder is dan alleenstaanden zonder kinderen (gemiddeld 10.700 euro). Stellen met kinderen doen aanvragen om bijna het dubbele te lenen: gemiddeld 20.730 euro.

ZeelandNiet alle aanvragen voor een lening worden goedgekeurd. Wanneer er wordt gekeken naar de redenen van afwijzingen van leningaanvragen is een negatieve BKR-registratie de voornaamste reden. In Zeeland worden mensen het vaakst geweigerd (12 procent boven landelijke gemiddelde) in verband met een negatieve BKR. Gelderland (waar het BKR is gevestigd) kent daarentegen de minste afwijzingen (10 procent onder landelijk gemiddelde) door een negatieve BKR-registratie.

Lening voor verbouwingAanvragen voor een verbouwing zijn in Utrecht het hoogst: gemiddeld zo’n 17.800 euro. In Friesland zijn de leenaanvragen voor een verbouwing het het laagst: gemiddeld slechts 8.250 euro.