Aangeboden door de Rijksoverheid

Branded Content Financiën

'Geldzorgen? Een proactieve houding is eerste stap naar de oplossing'

Juist toen Mark van de Leur zijn carrière op de rit had en een goedlopende yogastudio zou overnemen, verpestte corona het feestje. Ondanks deze klap ging de Bosschenaar proactief zijn problemen te lijf, iets wat hij andere ondernemers ook aanraadt: ,,Heb je geldzorgen of schulden? Blijf niet aanmodderen of klagen, maar kom in beweging. Er zijn allerlei vangnetten beschikbaar, maar jij zal de eerste stap moeten zetten.”

Wim Danhof 2 november 2021

Schuld Armoede Horizontaal Mark

Als coach, yogaleraar en persoonlijk begeleider helpt Mark van de Leur mensen fysiek fit en mentaal weerbaarder te worden. Foto: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Als coach, yogaleraar en persoonlijk begeleider helpt Mark van de Leur mensen fysiek fit en mentaal weerbaarder te worden. Daarbij kan hij putten uit een rijk referentiekader, want hoeveel tegenslag kan een mens verdragen? In 2010 - nog middenin de kredietcrisis - startte hij zijn eerste coachingbedrijf. Het werd een moeizame business die in 2016 wegens schulden werd stopgezet. Begin 2020 bereikte het coronavirus Nederland, met Uden als eerste haard. Dat was precies de plek waar Mark op het punt stond een goedlopende yogastudio over te nemen. De coronacrisis en financiële onrust waren een van de oorzaken die leidden tot een relatiebreuk met zijn toenmalige Zweedse vriendin, die nu met hun inmiddels tweejarige zoon in Stockholm woont.

Heb jij als ondernemer of zzp'er zorgen over geld?

Ga naar Geldfit.nl en ontdek wat jij kan doen.

Lees ook: Rainier Leakat redde zijn business na wanhoopskreet

Donderslag bij heldere hemel

Van de Leur blikt terug: ,,De coronacrisis kwam natuurlijk voor niemand gelegen, maar kwam voor mij echt op een buitengewoon slecht moment. In het laatste kwartaal van 2019 brak ik zakelijk door. Mede dankzij de door mijzelf ontwikkelde website yogamark.nl raakte ik steeds bekender in Den Bosch en omstreken. Ik ging samen met een celliste yogaconcerten geven, als betaalde yogaleraar mee op een reis naar Bali en werd geboekt voor een retraite in Thailand. Nog belangrijker: ik zou rond februari 2020 volgens plan een yogaschool in Uden overnemen, waarbij ik sinds anderhalf jaar betrokken was. De toekomst zag er dus heel goed uit, maar door de coronacrisis vielen al mijn zakelijke activiteiten in één keer stil. Ik wist ook meteen dat aan die situatie voorlopig niets zou veranderen.”

Een snelgroeiende schuldenlast

Een lang verhaal kort: van uitstel van de overname van de yogaschool kwam afstel. Van de Leur was terug bij af. ,,Het was in 2020 echt klap op klap: mijn zakelijke en financiële herstel was in de knop gebroken en daarnaast kon en kan ik nog steeds nauwelijks een rol spelen in de opvoeding van mijn kind. Een reis naar Zweden kost 700 euro… Ik ben geen rolmodel voor mijn zoon. Dat verdriet is heel erg voelbaar.”

"Ik heb echt moeten lijden om tot het inzicht te komen dat ik onmiddellijk met mijn schulden en mijn toekomst aan de slag moest gaan."

Via Geldfit naar de juiste hulp

De problemen waren immens. In rampjaar 2020 zette Van de Leur 1496 euro om en zijn schuldenlast groeide rap. Wat doe je dan als ondernemer? ,,Ik heb echt moeten lijden om tot het inzicht te komen dat ik onmiddellijk met mijn schulden en mijn toekomst aan de slag moest gaan. Via Geldfit ben ik doorverwezen naar de juiste gemeentelijke loketten en andere hulpinstanties. Bij de gemeente merkte ik dat er veel bereidwilligheid is bij medewerkers om te helpen waar ze maar kunnen, en om uitstel van betaling te verlenen. Mijn advies aan andere ondernemers met geldzorgen of schulden is dan ook: ‘Kom in beweging en zet die eerste stap! Erken je probleem, schaam je niet en zoek samen met de gemeente, andere hulpinstanties en de schuldeisers naar een oplossing, want er zijn gewoon vangnetten beschikbaar’.”

Vanuit een rustperiode naar een strijdplan

Tegelijkertijd hield Van de Leur, ondernemer als hij is, zelf de regie. Hij besloot tijdens de eerste lockdown om niet meteen ‘volle bak’ te gaan werken om zijn schulden zoveel mogelijk af te betalen, maar om eerst rust te nemen. ,,Ik had tijd nodig om mijn problemen overzichtelijk te maken. Dat overzicht diende als basis voor een te maken strijdplan om met die problemen af te rekenen. Het betekende wel dat mijn schulden tijdens deze periode maandelijks met duizend euro opliepen. Ik heb zelf elke schuldeiser gebeld om mijn probleem - en later ook mijn strijdplan - uit te leggen: Essent, CZ, de Belastingdienst, enzovoort. Als je dat doet, dan ontstaat er veel begrip. Iedereen bleek bereid te helpen omdat ik zelf het initiatief nam om mijn problemen te delen.”

Verbreding van het zelfstandig ondernemerschap

In die rustperiode concludeerde Van de Leur dat hij zijn zakelijke activiteiten moest verbreden en zich niet meer uitsluitend op yogalessen moest richten. ,,Er is een groep mensen die niet per se open staat voor yoga, maar wel voor coaching en persoonlijke ontwikkeling. Ik heb geleerd dat ik veel meer ben dan yoga. Dat ik sterk ben in communicatie. En dat ik mensen snel kan begrijpen en tot zelfinzicht en zelfwaardering kan brengen, als motor van persoonlijke verandering. Ik heb daarom mijn oude coaching- en trainingsopleiding, met therapie en persoonlijke gesprekken, opgepakt en verder ontwikkeld. Op de arbeidsmarkt positioneer ik mij nu breder als holistisch psycholoog. Daarnaast geef ik in de winter koude-trainingen. Op termijn wordt het platform yogamark.nl vervangen door een website die dit bredere aanbod uitdraagt. Wat betreft de yoga geef ik nu vooral persoonlijke yogatrainingen bij mensen die daarvoor thuis over voldoende ruimte beschikken.”

"Ik had tijd nodig om mijn problemen overzichtelijk te maken. Dat overzicht diende als basis voor een te maken strijdplan om met die problemen af te rekenen. "

Met vaste deeltijdbaan naar meer aflossingscapaciteit

De inkomsten uit dit verbrede ondernemerschap zijn weliswaar groeiend, maar nog onvoldoende om alle opgebouwde schulden af te lossen. Daarom zoekt Van de Leur voor drie dagen in de week een passende vaste baan waarmee hij meer aflossingscapaciteit creëert, bij voorkeur een baan die past bij zijn kernkwaliteiten. Momenteel is hij in de race voor enkele vacatures waarin communicatie een belangrijke rol speelt. ,,Maar het allerliefste zou ik met een commitment van drie jaar bij een gemeente willen werken om kwetsbare inwoners te ondersteunen bij hun participatie in de maatschappij. Daarna hoop ik dat mijn zelfstandig ondernemerschap zo’n omvang en potentie heeft gekregen dat ik daarmee fulltime bezig kan zijn. Maar linksom of rechtsom: het belangrijkste is dat ik snel voldoende inkomen genereer zodat ik al mijn schulden kan afbetalen én geld overhoud. Ik wil namelijk regelmatig naar Zweden kunnen reizen en een goede vader kunnen zijn.”

Geldfit helpt ondernemers met geldzorgen

Mark van de Leur roept ondernemers met geldzorgen of schulden dus op om niet te lang te wachten, in actie te komen en hulp te zoeken. Maar waar moet je dan beginnen? Waar moet je naartoe voor adequate hulp? Als ondernemer ben je daar vaak niet in thuis. Op Geldfit.nl kunnen ondernemers anoniem een test doen. Zo ontdekken zij hoe hun financiële situatie is en welke hulp er in hun gemeente beschikbaar is. Ook kan men bellen met de hulplijn 0800-8115 voor persoonlijk advies.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws