Nieuws Financiën
Schadevergoeding voor schildersziekte, 'gemeente pakt alles'
Bijna 25 jaar heeft Jan Schutte gevochten voor een schadevergoeding voor zijn schildersziekte. Vorig jaar haalde hij zijn gelijk en kreeg 5 ton. Maar nu staat hij toch met lege handen. De gemeente Enschede eist een groot deel van zijn vergoeding op. ,,Dit kan toch niet waar zijn?"

Jan Schutte (54) kan er met zijn hoofd niet bij. ,,Ze pakken me alles af,'' zegt hij. Hij is de dupe van een dwaling, vindt hij. Automonteur Schutte liep al op 28-jarige leeftijd de beroepsziekte OPS op - in de volksmond schildersziekte. Het schuren en piekfijn spuiten van auto's was zijn passie. En die passie vernietigde zijn leven. De verf taste zijn zenuwstelsel onherstelbaar aan door het inademen van vluchtige stoffen. Hij is daardoor doorlopend moe, lijdt aan hoofdpijn, duizeligheid, heeft een gebrek aan concentratie en is vergeetachtig.
Niet afgekeurdSchutte werd niet afgekeurd. Een second opinion bij een keuringsarts werd volgens hem geweigerd. ,,Als ik dezelfde keuringsarts had gekregen als mijn collega die dezelfde symptomen had, was er niets aan de hand geweest. Die werd namelijk afgekeurd. Ik had als keuringsarts een snotjong van 28 jaar, net zo oud als ik toen zelf was. Die vond dat ik me aanstelde, terwijl ik bijna geen been voor het andere kon zetten. Hij stuurde me terug naar het werk. En mijn baas zei op een gegeven moment: wegwezen, het is hier geen sanatorium!" Eind van het verhaal: uitgerangeerd op z'n 28ste. Zijn vriendin hield het vrij snel daarna voor gezien; sindsdien is hij alleenstaand.BijstandDus kwam hij op straat te staan en in de bijstand terecht. En bijstand kan nu eenmaal worden teruggevorderd. Gevolg: zijn schadevergoeding - waar hij 25 jaar voor heeft gevochten - kan hij nagenoeg helemaal inleveren bij de sociale dienst. ,,Maar dat is toch niet eerlijk."
De verzekering van de werkgever wees steeds aansprakelijkheid af. Vorig jaar was men bereid alsnog 5 ton uit te keren, een van de hoogste vergoedingen die is toegekend voor een beroepsziekte. Van deze schadevergoeding moet hij onder meer zijn advocaat betalen. En van wat hij overhoudt, wil de gemeente nu de in het verleden uitgekeerde bijstand terughalen. Zo zal hij zijn dagen weer net boven het bijstandsniveau slijten. ,,Ik heb dus 25 jaar lang voor niets gevochten."
Zijn advocate Petra Gerritsen typeert de kwestie Jan Schutte als een schrijnende situatie. Ze gaat proberen voor de Enschedeër meer uit het vuur te slepen. Maar het is juridisch een moeilijk verhaal, erkent ze.
Foto: Carlo ter Ellen