Nieuws Financiën

Golfbad Oss kijkt verplicht vooruit

Paul Driessen 5 januari 2016

Zwembadduikplank1065

Golfbad Oss krijgt van wethouder half- jaar tijd om met doortimmerd plan voor financieel gezonde toekomst te komen. Dat meldt het Brabants Dagblad dinsdag.

Eén ding is zeker: de gemeente Oss laat haar grootste attractie niet kopje onder gaan. "Maar ik pas ervoor elk jaar opnieuw met het Golfbad in gesprek te gaan over hun financiële situatie", stelt Osse wethouder Kees van Geffen resoluut. Hij heeft met de directie van het Golfbad afgesproken dat er binnen nu en een halfjaar een doortimmerd plan ligt voor een financieel gezonde toekomst.

Golfbad Oss worstelt al jaren met een bezuiniging die de gemeente in 2011 invoerde. De toeristentrekker krijgt jaarlijks 1.374.000 euro subsidie, dat is 264.000 euro minder dan in 2011. Daar komt bij dat het bezoekersaantal (ongeveer 400.000 gasten per jaar) terugloopt. Ook dat scheelt inkomsten. Het bad sloot 2014 af met een verlies van 65.000 euro en verwacht ook over het afgelopen jaar een 'behoorlijk tekort'. De gemeente vult dat nieuwste financiële gat voor het eerst sinds 2011 niet automatisch aan, waardoor het volgens wethouder Van Geffen zaak is dat er 'op korte termijn' een voorstel over de toekomst naar de gemeenteraad gaat. De politiek liet eerder al weten dat het Golfbad zich voorlopig geen zorgen hoeft te maken. Meerdere partijen willen de trekker hoe dan ook behouden en zijn bereid in de buidel te tasten. Van Geffen snapt dat: "Het is en blijft toch de grootste attractie van Oss."

Een tijdje terug zat de wethouder om tafel met Golfbad-directeur Peter Jongsma, die door vakantie al een week onbereikbaar is voor commentaar. De twee spraken af dat Jongsma rap een toekomstvisie maakt voor de komende vijf jaar en verder. "Allereerst willen we weten wat op de korte termijn, tot 2020, nodig is om de veiligheid en kwaliteit van het Golfbad te behouden", legt wethouder Van Geffen uit. Hij eist duidelijkheid voordat halfweg dit jaar de kadernota verschijnt waarin Oss de financiële lijnen uitzet.

'Alles is een optie'Daarna kijkt de directie verder vooruit. Hier luidt de belangrijkste vraag: hoe zorgen we ervoor dat het Golfbad vanaf 2020 weer winst maakt, of in elk geval geen verlies draait? De bezuiniging terugdraaien is voor Van Geffen te simpel. "Alles is een optie, maar je moet eerst kijken hoe het beter kan. Hoe bezoekersaantallen weer omhoog kunnen. Zij gaan daarmee aan de slag, wij helpen waar nodig." Medewerkers van het Golfbad laten weten dat de onbereikbare Jongsma als enige inhoudelijk iets mag zeggen over de toekomst.