Nieuws Financiën

Panama Papers: grossier in stiekeme bedrijfjes

Een immense hoeveelheid documenten onthult de plekken waar de elite van de wereld haar vermogen graag wegzet. Onbereikbaar voor iedereen, zo werd gedacht. Wat voor bedrijf is Mossack Fonseca eigenlijk? En wie was er klant?

Gerard Reijn 5 april 2016

Panama papers

Wat is Mossack Fonseca voor soort bedrijf, vraagt de Volkskrant.

Het is een 'dienstverlener' gevestigd in Panama. Het bedrijf heeft een advocatenkantoor, een trustkantoor en zelfs een softwarebedrijf. Waar het nu om gaat is Mossack Fonseca's speciale bevoegdheid als 'registered agent'. In Nederland zou je het, bij gebrek aan bruikbaar ander woord, trustkantoor noemen. Zo'n registered agent richt bedrijven, stichtingen of andere juridische vehikels op namens zijn klanten en treedt vaak op als beheerder ervan. In deze schimmige bedrijfstak is Mossack Fonseca (een van) de grootste ter wereld. Het heeft veertig kantoren in 30 landen en in totaal werken er meer dan 500 mensen.

Het bedrijf weet knap buiten de publiciteit te blijven. In 2013 onthulde de Belgische krant De Tijd details van honderden geheime bankrekeningen van Belgische diamantairs bij de bank HSBC. Die bank bleek voor honderden van zijn klanten geheime bedrijfjes op te zetten, opvallend vaak in Panama.

De Tijd had ook de hand gelegd op de instructies die de beheerders van bijbehorende bankrekeningen kregen: mail nooit naar deze klant. Bel nooit zijn secretaresse, die praat te veel. Reis nooit naar deze klant met papieren over zijn affaire: te riskant. Mocht een bankier van HSBC stuiten op het antwoordapparaat van een cliënt, dan luidt de instructie dat hij moet inspreken: 'Je hebt de groeten van Séverine'. Dan wist de klant dat hij zijn bankier moest terugbellen.