Nieuws Financiën

Haagse behangkoning in één klap multimiljonair

De verkoop van zijn aandelen in Swansea City maakt John van Zweden in één klap multimiljonair. Samen met zijn medeaandeelhouders zette de Haagse behangkoning zijn handtekening onder een verkoopovereenkomst. Swansea City komt in handen van een Amerikaanse investeringsmaatschappij, die zo'n 150 miljoen euro neertelt, bericht het AD.

Dennis Jansen 15 april 2016

John van zweden behangkoning swansea city

Van Zweden, die zelf geen uitspraken doet over de hoogte van het bedrag, kan naar verluidt zo'n 8,5 miljoen euro op zijn rekening tegemoet zien. Binnen 3 tot 6 weken moet de deal beklonken zijn. De Amerikaanse investeerders Jason Levien en Steve Kaplan hebben voorzitter Huw Jenkins én Van Zweden gevraagd te blijven. "Ik treed toe tot de directie", aldus de Nederlander, die Swansea City in 2002 van de ondergang behoedde.

50.000 pondDe club had 250.000 pond nodig om het faillissement af te wenden. Met vier anderen kocht de Hagenaar destijds de aandelen, ieder legde 50.000 pond neer. Waarna Swansea City aan een indrukwekkende opmars begon: van het vierde niveau naar de Premier League in 2011.

"Ik heb gemengde gevoelens over de deal", zegt Van Zweden. "We zijn met een stel vrienden begonnen en wilden de club niet zomaar van de hand doen. Maar hier hebben we een goed gevoel bij. Kijk, met mijn rollen behang komt Swansea echt niet verder en zo wel. Bovendien blijf ik betrokken bij de club."