Nieuws Financiën

Halve ton voor Passie

Nicolette van der Werff 26 januari 2016

Chefkokleonardelenbaas1065

Restaurant Pure Passie moet verhuizen. Chef-kok Leonard Elenbaas wil naar de toekomstige Greenport Horti Campus. De benodigde 50.000 euro had hij dankzij crowdfunding in vier uur bij elkaar, bericht het AD dinsdag.

Stijf van de zenuwen stond chef-kok Leonard Elenbaas (38) voor de vierkoppige jury van WOS-programma De Pitch, waarin ondernemers hun plannen presenteren om aan kapitaal te komen. Elenbaas heeft 50.000 euro nodig om zijn restaurant Pure Passie aan de Naaldwijkseweg in 's-Gravenzande, dat plaats moet maken voor een rotonde die de nieuwe wijk Waelpark gaat ontsluiten, te verhuizen naar een nieuwe locatie in de Greenport Horti Campus.

Na een korte pitch (presentatie) kon de chef-kok direct rekenen op de steun van de halve jury die hem de eerste 10.000 euro toekende. Jurylid Henk Salome plaatste namens MKB Westland een kritische kanttekening. Greenport Horti Campus is een bedrijventerrein, zegt Salome, dat gaat vrijdagmiddag om vier uur dicht. Hij vreest dat mensen het restaurant daarom zullen mijden.

OntroerdDat de kijkers daar anders over dachten bleek wel toen al binnen vier uur na de uitzending de beoogde halve ton via crowdfunding binnen was. "Ongelofelijk," zegt Leonard Elenbaas die op het moment van uitzending, afgelopen vrijdag, gewoon in zijn keuken aan het werk was. "Ik was best zenuwachtig want je toekomst hangt toch van zo'n actie af."

Op zijn telefoon hield hij de tussenstanden steeds bij. "Iedere keer dat ik de pagina ververste zag ik het bedrag groeien. Ik voelde me trots als ondernemer. Die mensen hebben vertrouwen in mijn capaciteiten. En eerlijk gezegd was ik ook ontroerd door de steun die ik door deze crowdfunding voelde."

StratenplanIn 2017 gaan de deuren van de nieuwe Pure Passie, waar met producten uit eigen kas gekookt gaat worden, open. Het stratenplan van de Greenport Horti Campus ligt er al, meldt de chef-kok enthousiast over het tuinbouwcentrum dat op het braakliggende terrein bij FloraHolland moet verrijzen.

Hij kreeg het vertrouwen van 75 investeerders uit de regio. "Sommigen tekenden in voor 100 euro, anderen voor 5000. Plotseling is de bank ook geïnteresseerd om mee te doen," lacht Elenbaas die ook zijn toekomstige investeringen via crowdfunding hoopt te mogen doen. "Het voelt gewoon heel goed," zegt de ondernemer.