Nieuws Financiën
Helft Zeeuwse vrouwen moet hand ophouden
Het is slecht gesteld met de financiële zelfstandigheid van vrouwen. En in Zeeland nog het meest, dat schrijft de PZC. De campagne Kracht On Tour van minister Jet Bussemaker moet daar verandering in brengen. "Slechts de helft van de Nederlandse vrouwen staat financieel op eigen benen.

Dat maakt hen niet alleen onnodig kwetsbaar, ook doet het geen recht aan de talenten die zij in huis hebben. Wanneer vrouwen financieel zelfstandiger zijn, vergroot dat hun keuzevrijheid en verbetert het hun positie in de samenleving. Daar hebben de vrouwen zelf een rol in, maar vooral ook werkgevers", zegt minister Jet Bussemaker.
Tekst gaat verder onder de foto
Kracht On TourDe overheidscampagne Kracht On Tour moet verandering in die achterstandspositie brengen. Vrouwen verdienen in Nederland jaarlijks ongeveer de helft van wat mannen op hun bankrekening krijgen. In Zeeland hebben verhoudingsgewijs nóg minder vrouwen een baan en daarmee inkomsten van enige omvang (vijftien uur of meer). Bovendien werken ze nóg vaker parttime dan elders in Nederland, dat in Europees verband al kampioen deeltijdwerken is. Slechts 53 procent van de vrouwen is financieel zelfstandig (verdient minimaal 900 euro per maand).
Lager salarisDaar zijn meerdere oorzaken voor. Zoals een lager opleidings- of ambitieniveau. Het feit dat vrouwen, vaak zelfs voor hetzelfde werk, een lager bruto-uurloon krijgen dan mannen (gemiddeld 19 procent minder). En natuurlijk de keuze om - vaak omwille van de kinderen - minder te gaan werken. In samenspraak wordt na het eerste kind vaak besloten dat de vrouw thuis blijft om het gezin te verzorgen en de man te ondersteunen in zijn loopbaan.
Eén op de drie huwelijken eindigt in echtscheiding. Sophie, een 51-jarige, gescheiden Zeeuwse, vertelt in de PZC van dinsdag anoniem hoe de keuzes die zij maakte toen de kinderen kwamen, nu voor haar uitpakken. Ze bleef niet met lege handen achter, na de scheiding. "Uiteraard betaalt hij voor de kinderen, die nu bijna allemaal van school zijn. Daarnaast krijg ik alimentatie. Maar binnenkort stopt die. En hoe het dan verder moet.... Daar lig ik 's nachts wakker van." Ze moet nog zestien jaar werken vóór ze aow krijgt.
Tekst gaat verder onder de foto
Gelijkwaardiger"Als ik terugkijk, denk ik: we hadden het gelijkwaardiger moeten organiseren. Zeker drie dagen per week zelf werken. Ook al was er toen geen enkele financiële noodzaak. Ook al vond ik het gewoon vanuit mijn opvoeding. Ook al was ik graag bij de kinderen. Want wie betaalt straks de rekeningen?"
Het evenement Kracht On Tour doet op 12 oktober Zeeland aan. Minister Jet Bussemaker komt dan naar De Spinne in Goes om vrouwen te motiveren om weer op eigen benen te gaan staan. Regionale bedrijven en organisaties helpen daarbij met bijvoorbeeld snuffelstages en afspraken over flexibele werktijden. Voor lunch, vervoer en kinderopvang (gratis) wordt gezorgd. Aanmelden en info: www.zeeuwsvrouwenplatform.nl/kracht-on-tour.