Nieuws Financiën
Hengelose innovator hergebruikt afval uit Maleisië
Professionele tuinbouwers telen vaak nog op turf, op gedroogd veen dus. Het afgraven van dat veen stuit op steeds meer weerstand. Constantijn Cox uit het Gelderse Hengelo lanceert een alternatief: Palmegro, gemaakt van het afval van de palmolievrucht.

Het idee voor Palmegro ontstond toen Constantijn Cox een jaar of tien geleden op bezoek was bij een potgrondproducent. De vezels van turf en kokos in de potgrond deden hem denken aan de lege trossen van palmolievruchten die hij eerder in Maleisië zag. Bij palmoliefabrieken liggen bergen van deze trossen; de palmolienootjes zijn er dan al uit gehaald. Afval dus. ,,Het liefst loop je zo snel mogelijk weg, want dat spul stinkt."
Sterke aanvullingConstantijn besloot wat van dat 'waardeloze' spul naar Nederland te halen en te laten onderzoeken of het mogelijk was de vezels van de lege trossen te gebruiken als bodemverbeteraar in potgrond. Nu - bijna tien jaar later - heeft hij een technologie ontwikkeld die het palmolieafval omzet in hoogwaardig basismateriaal voor potgrondmengsels, genaamd Palmegro. Dat omzetten duurt tien minuten. Ter vergelijking: in de natuur duurt de vorming van veen duizenden jaren.
AlternatievenDoordat het afgraven van stukken veengrond in natuurgebieden ecosystemen in de war schopt, zijn overheden, onderzoekers en ook de potgrondindustrie op zoek naar alternatieven. Kokosvezel is zo'n alternatief, maar ook van kokos is er niet genoeg. Daarnaast kent kokosvezel een intensief productieproces. "Palmegro is een sterke aanvulling op andere alternatieve groene grondstoffen. Samen met alternatieven kunnen we de winning van veen terugdringen." De Hengeloër wil zijn product dit jaar als isolerende deklaag op de consumentenmarkt introduceren. Zo'n deklaag kan bijvoorbeeld de groei van onkruid in de tuin tegengaan.
Vol vertrouwenDe eerste Palmegro-fabriek draait inmiddels in Maleisië. Nadat de lege fruittrossen zijn omgezet in vezels, worden ze in blokken geperst. Het grootste deel van die blokken gaat naar Europa.Het plan is de komende jaren op meerdere plekken in de wereld fabrieken op te starten. Constantijn is vol vertrouwen dat hierdoor het afgraven van veenderijen zal afnemen. "Het besef van de noodzaak is nu veel groter dan pakweg tien jaar geleden. Onze capaciteit is nog beperkt, maar de ambitie is groot."
Op de foto: Constantijn Cox