Nieuws Financiën

Het 'deflatiespook' steekt kop weer op

Mario Draghi, president van de ECB, is terug bij af. De prijzen zijn de afgelopen maand niet gestegen ten opzichte van februari 2015, maar gedaald: met 0,2 procent.

Leo Roggeveen 1 maart 2016

Deflatie

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. De Europese Centrale Bank (ECB) koopt op voorspraak van Draghi al maanden achtereen schuldpapier op bij de nationale banken. Draghi's doel is de inflatie in de eurozone aan te wakkeren. Het extra geld dat door de ECB-maatregel in omloop komt, zou de vraag naar goederen en diensten moeten stimuleren. Maar veel schot zit hier nog niet in.

Economen rekenden voor februari op een stabiel prijsniveau, na een stijging met 0,3 procent op jaarbasis in januari. Dalende olieprijzen en het uitblijven van een echte winter zorgden ervoor dat het leven in de negentien eurolanden in februari relatief gezien goedkoper is geworden in plaats van duurder. De inflatie kwam uit op 0,7 procent, en dat is het laagste peil sinds april vorig jaar. Deze zogeheten kerninflatie bedroeg in januari nog 1 procent.

Als de inflatie omslaat in een structurele prijsdaling, spreken we van deflatie. Het zogenoemde 'deflatiespook' geldt als een grote bedreiging voor de economie. Bedrijven zouden op de rem trappen in tijden van deflatie, omdat het moeilijker wordt schulden af te lossen.

Geldontwaarding

Door de aanhoudende malaise op de oliemarkt lukt het de ECB niet de inflatie structureel te laten oplopen. De centrale bank streeft naar een geldontwaarding van net geen 2 procent op jaarbasis, maar dat niveau lijkt ver uit beeld.

De economen Nick Kounis van ABN Amro en Teunis Brosens van ING denken daarom dat Draghi eerdaags de geldkraan verder opendraait. ING rekent op een verlenging van het opkoopprogramma en een verhoging van het maandelijkse bedrag waarvoor schuldpapier wordt opgekocht met 10 miljard euro. Daarnaast verwacht Kounis dat de ECB de (negatieve) rente die banken betalen als zij overtollige middelen bij de centrale bank onderbrengen, verder verhoogt.

procent was de inflatie in februari, het laagste peil sinds april vorig jaar.