Nieuws Financiën

Het Filmhuis in Oosterhout krijgt een doorstart

Het Filmhuis krijgt een doorstart. Oosterhouter Jos Gorisse opent er dit voorjaar het Oosterhouts Filmcafé schrijft BN De Stem. Voor de ramen van het voormalige Filmhuis aan de Oosterhoutse Heuvel hangen binnenkort weer filmposters.

Jamaica Vink (AD) 29 maart 2016

Filmhuis Arnhem nieuw Focus architecten ontwerp

De filmzaal krijgt een doorstart, onder leiding van Oosterhouter Jos Gorisse (59). In april of mei opent hij de deuren van het Oosterhouts Filmcafé.

Het Filmhuis werd afgelopen februari officieel failliet verklaard. Gorisse vond het zonde als de voorziening zou verdwijnen. "Dat voelde niet goed. Dus ben ik in gesprek gegaan met de curator, de eigenaar van het pand en de gemeente. Dat verliep positief; vorige week heb ik alles getekend."

Schervenheuvel

Gorisse, die al een adviesbureau voor douanezaken heeft én met 't Wijnhoekske wijn importeert, is niet geheel onbekend met het Filmhuis. Hij zag het ooit geboren worden.

"Het is opgezet door Ad van de Donk, vanuit de jeugdsoos Akwadoe, achter buurthuis De Schervenheuvel. Ik was namens de Stichting Welzijn cultureel werker bij dat buurthuis."

Ook deed de Oosterhouter, op verzoek van het toenmalige bestuur van het Filmhuis, afgelopen januari samen met een aantal ondernemers onderzoek naar de toekomst van de voorziening.

Gorrise concludeerde dat het Filmhuis potentie had. Wel moest er wat veranderen. Dat gaat onder zijn leiding dan ook gebeuren. "Er komt een breder filmaanbod. Denk ook aan thema-avonden, zoals ladies nights.Maar er blijven zeker arthouse films, we willen ons niet van de voormalige Filmhuisbezoekers vervreemden. Verder leent de zaal zich heel goed voor muziekuitvoeringen."

Belangrijk bij het filmcafé wordt ook de horeca. "Die was voorheen onvoldoende. Films vertonen is niet meer genoeg. Bezoekers willen een avond uit." Zo komt er straks een uitgebreide wijn- en bierkaart. "Maar we bieden ook een kopje koffie met gebak aan. Een kaasplank tijdens de borrel en broodjes of uitsmijters met de lunch."

Aan het pand zelf hoeft hij weinig te doen; het Filmhuis was pas een jaar open op deze locatie. "De grootste verandering is op het binnenterrein. Daar komt eerst een terras; in het najaar wil ik er een serre bouwen, zodat je in de koudere periode buiten kunt zitten. Volgende zomer hoop ik aan de voorkant een buitenterras te creëren." Binnen komt er meer aankleding. "Vooral de foyer mag vriendelijker en huiselijker."

Personeel

Gorisse neemt straks de dagelijkse leiding op zich. Het filmcafé is niet, zoals het Filmhuis was, een stichting, maar een BV. "Dat staat wat steviger en zo kan ik ook kapitalen aantrekken", verklaart hij.

De Oosterhouter wil ook personeel aannemen, met name voor de horeca. "Maar ik wil ook met vrijwilligers werken."

Of een filmvoorziening wel kan bestaan in Oosterhout? "Met dit nieuwe concept denk ik dat zeker. Verder onderscheiden we ons van bijvoorbeeld Breda door het bijzondere pand. Intiem en knus."