Nieuws Financiën

Het is allemaal handel

Arjan te Bogt | Foto: Lars Smook 5 januari 2016

Uiteindelijkishetallemaalhandel1065

Schilderijtjes van Donald Duck, deurknoppen in allerlei soorten en maten, vazen, theepotten en boeddhabeeldjes: het is een bonte verzameling spullen die Chiel Meekes (27) in metershoge stellingen op elkaar gestapeld heeft. Zelf loopt de Groenloër er zonder al te veel omkijken langs. In de ruim zes jaar dat hij nu zijn eigen handelsonderneming heeft, is hij nog wel gekkere voorwerpen tegengekomen. "Een groot deel van de spullen hier hoef ik ook niet in mijn woonkamer te hebben, hoor", geeft hij eerlijk toe in een interview met De Gelderlander. "Maar het is wel handel."

De manier van werken is vrij simpel: Chiel Meekes Handelsonderneming, ook bekend als Partijgroothandel.nl, koopt restpartijen op en verkoopt deze vervolgens op een andere plek. Vaak betekent dit dat die producten geëxporteerd worden naar het buitenland: Polen, Hongarije en Tsjechië, maar ook Afrikaanse en Aziatische landen. Met die spullen is niets mis, stelt Meekes. Het is allemaal legale handel. "Producenten moeten ze alleen niet terugvinden op hun eigen markt, tegen een lagere prijs. Je moet dus wel weten waar je het op de markt kan brengen."

RestpartijenDe restpartijen koopt hij groot in en verkoopt hij per doos of pallet door. Onlangs haalde hij nog 35 vrachtwagens vol uit Denemarken. En van lang niet alle producten daarin gaat het hart sneller kloppen, weet ook Meekes. "Je weet dat ongeveer 10 procent afval is. Van die andere 90 procent bekijk je wat handel is en wat niet."

Detailhandel studerenIn 2006 werkte hij tijdelijk in de bouw. In zijn vrije tijd maakte hij vogelhuisjes en tuinspiegels, die hij verkocht op de markt. Zo kwam het balletje aan het rollen. De bouw bleek niet helemaal zijn ding te zijn en dus ging Meekes op zijn 19e detailhandel studeren. In de tussentijd bleef hij dingen opkopen en verkopen. In Ruurlo betrok hij in 2009 een pand van 450 vierkante meter, maar dat was al snel te klein. Daarom besloot Meekes het bedrijf, waar inmiddels vijftien mensen werken, te verplaatsen naar het voormalige Interwand-complex in Eibergen. "Ik had dit pand al een tijdje op het oog en kon het redelijk goedkoop kopen. Je hebt hier niet zo veel van dit soort panden