Nieuws Financiën

'Het mag wat meer opvallen'

'The common dandy'. Dat is de naam van de herenmodezaak van Enschedeërs Björn Roode en Danny Nol. Een naam die precies zegt wat de heren er kunnen vinden: overhemden, schoenen en colberts met vrolijk opvallende prints tussen de rustige kleding. "Want alles kleurig en druk is misschien iets te gewaagd in Twente."

Van onze redactie 23 februari 2016

Common dandy lars smook

Het zijn spannende tijden voor Björn Roode (37) en Danny Nol (41). Niet alleen de stress van de laatste loodjes, maar ook of het aanslaat, hun 'concept'. En hun concept is een beetje zoals zij zelf zijn. "Ik ben nogal van de printjes", zegt Björn. Hij wijst op Danny. "En hij helemaal niet." Vroeger, toen ze elkaar net kenden, kocht Björn een kanariegele broek. "Die ga je níet níet Níet aantrekken, zei ik. Maar inmiddels ben ik eraan gewend."

Eigen winkelEen winkel waar Björn zelf graag zijn kleding zou kopen. Die droom had Björn Roode al jaren. Danny: "Ik heb hem zó vaak een schop onder de kont gegeven van: doe het nou!" Björn: "Maar een vaste baan - ik was storemanager bij Go-Britain- zeg je niet zo makkelijk op." Tot hun buurman hen wees op Pierik Fashion, dat ermee zou stoppen. "Is dat pand niet iets voor jullie?" Het werd het uiteindelijk niet, maar het gaf wel de doorslag: "We moeten het nú doen."

EigenzinnigDe tijd is rijp, ook in de Enschedese binnenstad, om een eigenzinnige winkel te beginnen. "Er komen steeds meer leuke initiatieven. Dat geeft een heel mooi tegenwicht aan alle ketens. Enschede is weer gezellig aan het worden." Daar komt bij dat het vertrek van de Bijenkorf een gat heeft geslagen. "Kleding van merken tussen het hoge en lage segment kon je hier niet meer kopen." Voor dames is daar de nieuwe winkel Fier op ingesprongen. Wij zijn zeg maar het broertje van Fier."

VerkrijgbaarDe kleding die in The common dandy wordt verkocht, was niet in Enschede verkrijgbaar. "Ja, op internet misschien", zegt Björn. Maar hij is ervan overtuigd dat steeds meer mensen juist nu niet meer alles op internet kopen. "De trend in herenmodezaken is nu dat je er ook broodjes en koffie kunt krijgen. Daar heb ik de ruimte niet voor, maar ik compenseer dat met gezelligheid. Een kopje koffie, een glaasje wijn, een praatje en een glimlach. De persoonlijke benadering, in veel ketens ben je als klant anoniem." Een website erbij? Voorlopig niet. "Dat is een enorme investering. Je moet grote voorraden hebben. Misschien doen we het wel helemaal nooit. Want ergens kopen waar het gezellig is, voegt echt iets toe."

Voorlopig doet Björn de winkel alleen. Danny - hij is piloot - zal een tijdje fulltime gaan vliegen. De zaterdagen probeert hij vrij te houden voor de winkel. Voor de gezelligheid en de extra handen. Vanaf 5 maart, dan gaat The common dandy open.

Foto: Björn Roode en Danny Nol (Lars Smook)