Nieuws Financiën

Hilckmann gebruikte verhuissubsidie om schuld af te lossen

Slachthuis Hilckmann uit Nijmegen heeft bijna 10 miljoen euro gemeenschapsgeld gebruikt om schulden bij de ABN AMRO af te lossen. Dat blijkt uit een opgedoken nota van de notaris. De nota dateert van 31 juli 2015. Op die dag maakte de gemeente Nijmegen 21 miljoen euro over naar het slachthuis bericht De Gelderlander Donderdag.

Van onze redactie 24 maart 2016

Lees ook:

Nijmegen probeert 6 miljoen terug te krijgen van HilckmannBeslag op Hilckmann in NijmegenHilckman en slachthuis Nijmegen per direct gestopt

Op dezelfde dag blijkt het slachthuis 9,8 miljoen te hebben doorgesluisd naar ABN AMRO. Deels aflossing van een hypotheek (2,5 miljoen), de rest (7,3 miljoen) voor het afbetalen van een lening.

Verhuizing"Dat is tegen de afspraken in", vertelt het Nijmeegse PvdA-raadslid Rutger Zwart. Hij benadrukt dat het glashelder was dat de gemeentelijke bijdrage van 21 miljoen "uitsluitend en volledig" bedoeld was voor bedrijfsverplaatsing naar het Brabantse Haps. "Niet voor het aflossen van leningen." Met de verhuizing zou de werkgelegenheid voor de 250 medewerkers behouden blijven. Ook werd de weg vrijgemaakt voor huizenbouw op de huidige stek.

Op straat Ruim een half jaar later maakt Hilckmann volkomen onverwacht bekend niet te verhuizen, maar te sluiten. Hierdoor komt het personeel op straat te staan en is de investering van Nijmegen verdwenen. Het gemeentebestuur probeert nu te achterhalen wat er met de 21 miljoen euro is gebeurd.Daar is nu voor de heft een antwoord op: het geld is naar ABN AMRO gegaan.

Bankwezen Banken kijken overigens niet vreemd op van de gang van zaken. In die kringen wordt het aflossen van lopende leningen na de verkoop van onroerend goed als normaal beschouwd. Ook wethouder Bert Velthuis weet niet zeker of Hilckmann de regels heeft overtreden. "Ik durf nog geen conclusies te trekken. De informatieverstrekking door Hilckmann is tot nu toe volstrekt onvoldoende."

Om dat vlot te trekken spant de gemeente nu een kort geding aan tegen het slachthuis.