Nieuws Financiën

Hoe financier je de groei van je bedrijf?

Alligator Plastics wil elk jaar 20 procent groeien. Drie experts vertellen eigenaar-directeur Wietse Wissema hoe hij de groei van zijn bedrijf kan financieren.

Niels Achtereekte | Foto: Hugo de Jong 28 maart 2017

Wietse wissema

In 2012 besloot Alligator Plastics voortaan te focussen op research en development. Het gevolg: een stormachtige groei.

Complexe producten

De kunststof onderdelen van Alligator Plastics zijn terug te vinden in bijvoorbeeld medische instrumenten, zeepautomaten en automotoren, maar zelden zichtbaar. ,,Het zijn vooral complexe producten, zoals waterdichte computerbehuizingen, geavanceerde drukventielen en schokbrekers", zegt Wietse Wissema. Vier decennia na de start in de jaren 50 kwam hij als bedrijfsleider het bedrijf binnen, waarna hij het in 2007 via een managementbuy-out overnam.

Crisis

Twee jaar later stonden de machines stil. De crisis raakte het bedrijf hard. Zeventien mensen op de loonlijst, maar het werk liep terug. Reden voor Wissema om het businessmodel onder de loep te nemen. ,,We wilden weerbaarder worden door ons sterker te richten op de behoefte van de markt." In 2012 ging het roer om en kwam de focus te liggen op research en development. ,,Om los te komen van onze oude manier van denken hebben we daarvoor vooral nieuwe klanten gezocht."

In gesprek

Met succes. De omzet verdubbelde elk jaar en lag eind 2016 op 10 miljoen euro. Inmiddels heeft het bedrijf meer dan 100 medewerkers. Omdat in 2014 het pand te klein werd, verdubbelde de capaciteit. Toen dit in 2016 ook niet meer afdoende bleek te zijn en Wissema voorzichtig bouwplannen voor een nieuwe productiefaciliteit maakte, kwam een van zijn zakelijke contacten met een voorstel: Alligator Plastics zou gebruik kunnen maken van de overcapaciteit van de machines van zijn bedrijf. ,,Zijn business past erg goed bij ons. We besteedden al werk aan ze uit en zijn in gesprek gegaan over een overname."

Hoge rente

Over het bedrag dat gemoeid was met de aankoop, laat Wissema zich niet uit. Wel wil hij kwijt dat Alligator Plastics er zo'n 50 procent meer omzet mee in huis heeft gehaald. En dat de overname volledig bancair is gefinancierd. Kosten en flexibiliteit waren de belangrijkste weegfactoren. Hij heeft nog wel naar andere financieringsvormen gekeken, waaronder crowdfunding. ,,Maar de hoge rente stond me tegen. De partij die ik sprak, betaalde investeerders een rendement van 6 procent. En het zou ons 8 procent kosten. Dat is met de huidige rentestand toch wel fors. Bovendien was het maximale bedrag - zo'n vijf ton - niet toereikend."

Managementondersteuning

Ook over private equity heeft hij nagedacht. ,,De managementondersteuning die zulke partijen bieden, is bij ons op dit moment niet nodig. Zolang ik het zelf kan doen, heeft dat mijn voorkeur." Voor de toekomst sluit hij echter niks uit. ,,De komende tijd willen we jaarlijks minimaal 20 procent groeien. Het liefst doe ik dat op dezelfde manier als voorheen. De kans dat ik weer een partij tegenkom die zo goed bij ons past, acht ik vrij klein."

Het antwoord van de experts

Onze experts beantwoorden de vraag 'Hoe ga ik de groei van mijn bedrijf financieren? Aram Goudsmit, Mark Eenink en Corné Kranenburg zien crowdfunding, private equity en het stapelen van financieringsvormen als opties.

Aram Goudsmit - Crowdfundingconsultant, Douw&Koren

,,De kern van crowdfunding is dat je met je publiek plannen realiseert. Daarbij gaat het om meer dan kapitaal alleen. Je kunt ook direct een klantenkring opbouwen en zichtbaarheid genereren. Bij het publiek leeft wel de vraag what's in it for me? Dit kan een nieuw of een gepersonaliseerd product zijn. In andere gevallen is de tegenprestatie een financieel rendement, waarbij vooral de converteerbare lening in populariteit toeneemt. Daarbij heeft de investeerder het recht later te beslissen de lening met opgebouwde rente uit te laten keren of te converteren naar aandelen. Een voorbeeld: leenplatform Peerby haalde met een publiek van ongeveer 1.000 investeerders ruim 2 miljoen euro op voor uitbreiding van zijn mobiele applicatie. De campagne leverde 4.000 nieuwe gebruikers op. Let wel, Peerby had al een heel betrokken publiek. Dat is geen must, maar daar moet je als ondernemer wel aan willen bouwen."

Mark Eenink - Partner, Taurus Corporate Finance

,,Private-equitypartijen hebben steeds meer hun eigen niche. Bijvoorbeeld de bouw van apps of groeien in de VS. Daardoor groeit de kans dat er een private investeerder bestaat die jouw business en wensen goed kent. Maar het aanbod is versnipperd, dus het is moeilijk een investeerder te vinden die bij jou past. Daarom is het noodzakelijk goed te weten waarnaar je op zoek bent en dit aan te geven in je propositie. Wil je al je aandelen verkopen? Streef je naar internationale groei? Wil je een partij die flink gaat saneren om je bedrijf weer gezond te maken? Of eentje die je bedrijf samenvoegt met dat van een interessante collega? Wees je bewust van de sterke punten van je organisatie, zoals een goed management, en geef aan hoe de koper hiermee waarde kan creëren. Het is een aanrader om met meerdere partijen om de tafel te gaan. Private investeerders hebben allemaal hun eigen ambities en daardoor kunnen er grote verschillen zijn in de biedingen."

Corné Kranenburg - Sectormanager Industrie, Rabobank

,,Financieringsvormen worden nu steeds vaker gestapeld, waardoor bedrijven behalve van bancaire leningen steeds meer gebruikmaken van lease, privaat geld, crowdfunding en innovatieregelingen. Dat is interessant voor ondernemers die willen groeien, maar nog niet over een uitgebreid financieel trackrecord beschikken. Het bedrag dat bij de bank moet worden geleend, wordt er vaak haalbaarder door. Hierdoor ontwikkelt de bank zich van louter geldverstrekker tot regisseur. In die rol hebben wij een leenvorm ontwikkeld, waarbij mkb'ers geld lenen van vermogende particuliere klanten. Vooral in de regio, want veel klanten vinden het prettig iets voor hun omgeving te doen. Elke financieringsvorm heeft zijn eigen voordelen. Met private equity haal je niet alleen geld binnen, maar ook kennis en een netwerk. Het is maar wat het beste bij je past. Vooral je drijfveren als ondernemer bepalen welke afslag je neemt."