Nieuws Financiën

Hoe werkgever de flexwet omzeilt

De nieuwe ontslagregels zijn oneerlijk, vinden werkgevers. Zij waren al verplicht om zieke werknemers twee jaar lang door te betalen. Sinds juli moeten ze na deze periode bij ontslag ook nog een transitievergoeding overmaken, bericht het AD.

DEBORAH JONGEJAN 9 maart 2016

Flexwetwerkgever1065

Lees ook:Asscher wil flexwet aanpassenFlexwet levert eerder ontslag op dan vast werk

Werkgevers omzeilen deze nieuwe regel door de werknemer voor nul uur op de loonlijst te laten staan, waardoor ze geen salaris en geen transitievergoeding hoeven te betalen. Arbeidsjuristen, kantonrechters en belangenclub MKB-Nederland zien steeds meer van deze 'slapende contracten'.

Een 52-jarige receptioniste van het Leger des Heils in Almere, ze wil anoniem blijven, stapte om deze reden eind vorig jaar naar de rechter. Ze had, volgens haar door de hoge werkdruk, angst- en paniekklachten en kon niet langer dan een half uur zitten zonder pijn in haar rug en schouders. Haar werkgever betaalde haar drie jaar door. Na die tijd verwachtte de nog altijd zieke receptioniste haar ontslag te krijgen. Volgens de nieuwe Wet werk en zekerheid had ze recht op bijna 30.000 euro transitievergoeding. Alleen weigerde het Leger des Heils haar te ontslaan. Volgens het Leger des Heils was er nog steeds 'de intentie om haar aan het werk te krijgen', zegt woordvoerder Menno de Boer. Maar de rechter noemt het 'aannemelijk' dat de stichting op deze manier de transitievergoeding wilde ontlopen.

Toch kon de receptioniste naar haar geld fluiten. Een slapend contract is juridisch niet 'ernstig verwijtbaar van de werkgever', oordeelde de rechter, en dus geen reden voor een vergoeding. Ook twee andere werknemers kregen nul op het rekest.

"Een werkgever is niet verplicht om een arbeidsovereenkomst te beëindigen", legt kantonrechter Wim Wetzels uit. "Je kunt je ook afvragen of het onder alle omstandigheden redelijk is dat een werkgever een transitievergoeding moet betalen. Bijvoorbeeld als je twee jaar lang salaris en kosten voor de reïntegratie hebt betaald en de zieke werknemer nooit meer aan het werk komt."

De receptioniste blijft met gemengde gevoelens achter. "Het voelt onrechtvaardig", zegt haar advocaat Mariëlle Ducaat. "Als je de wet strikt volgt heeft ook een zieke werknemer recht op een transitievergoeding."

Hoe vaak werkgevers deze truc gebruiken om de wet te omzeilen is onbekend. "Maar dit zijn geen incidenten. Een fors aantal werkgevers kan de transitievergoeding na ziekte niet betalen", ziet arbeidsjurist Pascal Besselink van juridisch dienstverlener DAS. Uit een interne enquête van DAS blijkt dat 80 procent van de arbeidsjuristen ziet dat werkgevers contracten 'slapend' in stand houden. Het is echter niet zonder risico's voor werkgevers, waarschuwt kantonrechter Wetzels. "Stel dat een werknemer beter wordt en na vijf jaar weer op de stoep staat. Dan moet hij gewoon weer loon krijgen en toegelaten worden tot het werk."

De Kamer is kritisch over de transitievergoeding voor zieke werknemers. "Asscher moet dit met de sociale partners gaan bespreken. Maar als er een wetswijziging nodig is, ga ik daar niet voor liggen", zegt VVD'er Bas van 't Wout. Asscher moet als een leeuw vechten om zijn wet overeind te houden. Vorige week gaf hij aan dat hij de kritiek snapt en bereid is de regels aan te passen.

80

Uit een interne enquête van DAS blijkt dat 80 procent van de arbeidsjuristen ziet dat werkgevers contracten 'slapend' in stand houden