Nieuws Financiën

Hogere omzet voor Bloemenveiling FloraHolland

Bloemenveiling FloraHolland heeft een goed jaar achter de rug. De omzet komt, naar verwachting, uit op 4,6 miljard euro, een stijging van bijna vier procent. Dat meldt AD Westland.

Bart Lelieveld | Foto: Archieffoto 12 december 2016

Bloemenhandel

De afgelopen maanden kwamen er steevast positieve berichten vanuit de bloemenveiling. Er werden recordomzetten gehaald. Maar deze week werd tijdens de algemene ledenvergadering ook vooral gekeken naar de bedreigingen die er voor de Nederlandse sierteeltsector zijn. En dat lijstje is best nog wel lang.

Natuurgeweld

Algemeen directeur Lucas Vos begon met de Brabantse telers die getroffen waren door de hagelschade afgelopen juni en ook de onrust in Ethiopië heeft Nederlandse telers in dat land geraakt. Vos: ,,Het blijft een instabiele situatie daar. Zorgelijk.”

Brexit

Inmiddels laat ook de Brexit zich steeds meer voelen. Aanvankelijk kwamen vooral berichten naar buiten dat er in de omzet- en exportcijfers nog niet veel te merken was van de Britse uittreding. Nu zegt Vos: ,,Onzekerheid is überhaupt nooit goed. De wisselkoers is nadelig voor ons en de laatste weken zien we dit ook doorkomen in de cijfers. Wat dit gaat betekenen voor 2017 moeten we nog zien.”

Omzetgroei

De omzet is het afgelopen jaar tot nu toe met 4,8 procent gestegen. Maar doordat het jaar wat minder veildagen kent, wordt er rekening mee gehouden dat dit nog een procentje zakt.