Laat er geen misverstand over bestaan: Poveretti blijft open zolang het kan. ,,Maar ik ga nu even heel eerlijk zijn, ik ga het gewoon niet redden hier”, zegt Adelhard Stoel in het AD. De Westlandse ondernemer is nog net zo open als toen hij in 2018 het Indiase restaurant Spices & Flavours opende in ‘s-Gravenzande. Zonder ervaring, maar vol ambitie en bravoure, en wellicht een tikkeltje naïef, ging hij het avontuur aan: een Indiaas restaurant in ’s-Gravenzande.
Een moedige stap, want de Westlander staat niet bepaald bekend om zijn avontuurlijke smaakpalet. De Indiase keuken bleek dan ook een stap te ver. Voor de Westlander én voor Stoel, die met terugwerkende kracht erkent dat hij het in de keuken destijds niet goed onder controle had. Met behulp van Herman den Blijker werd de zaak omgetoverd tot Poveretti, een Italiaans restaurant, een keuken waar Stoel veel meer affiniteit mee had. Maar ook dat blijkt geen succes.
Het lijkt alsof het publiek ons in maart 2020 in de vriezer heeft gezet. We zijn er inmiddels wel uitgehaald, maar nog steeds bevroren
Adelhard Stoel, horeca-ondernemer
De pandemie heeft Poveretti extra hard getroffen na hulp Den Blijker
,,Ik heb me door de coronajaren heen geworsteld. Ik dacht na de derde lockdown: Nu gaan we open en we gaan draaien. Maar dat is niet gebeurd. Mensen blijven weg. Ik heb met mijn handen in het haar gezeten, hoe kan dat nou? Ik heb bij iedereen advies ingewonnen, maar ik moet nu concluderen dat ik moet gaan verkopen.”
De pandemie heeft Poveretti extra hard getroffen. Toen Den Blijker samen met zijn team de hele zaak had verbouwd en een nieuw concept had gelanceerd, moest Nederland dicht. Het was maart 2020 en Stoel stortte zich volledig op het bezorgen van pizza’s. Toen de uitzending van het SBS-programma Crisis in het Land dan eindelijk gepland stond in oktober van datzelfde jaar, had hij de hoop daar weer wat nieuwe klanten mee te trekken.
Lees ook: 'Ondernemers, zzp’ers met schulden schamen zich te veel om hulp te zoeken'
'Het lijkt alsof het publiek ons in maart 2020 in de vriezer heeft gezet'
,,Die werd uitgezonden op de avond dat Rutte het land toesprak dat we wéér in lockdown gingen. Je verzint het niet", zegt de ondernemer. De tijd die volgde was een grote uitdaging. Stoel was niet voor een gat te vangen en besloot afgelopen winter naast pizza's ook pannenkoeken te gaan bakken. Maar toen kwam de derde lockdown om de hoek kijken.
,,Ik hoopte dat het daarna wel ging lopen, maar de klanten kwamen niet”, zegt de ondernemer. ,,Het lijkt alsof het publiek ons in maart 2020 in de vriezer heeft gezet. We zijn er inmiddels wel uitgehaald, maar nog steeds bevroren.”
Tekst gaat verder onder de foto.
Lees ook:Jan Meerman (INretail): Veel meer faillissementen na corona, overheid maakt enorme rekenfout
Reviews van restaurant op Facebook leveren vijf sterren gemiddeld op
Stoel is niet de eerste ondernemer die zich stukbijt op het pand aan het Marktplein. Voorheen moest Mexicaan Muy Amigos al het strijdtoneel verlaten en daarvoor hield een Griek het er vier jaar uit.
Wat is dat toch? Aan de recensies over Poveretti ligt het niet. De reviews op Facebook leveren vijf sterren gemiddeld op, en op Google 4,5. Stoel hoort het mensen om zich heen zeggen: ,,’Dit pandje brengt ongeluk. Je bent de vijfde die het probeert’, zeggen ze dan. Die geschiedenis van dit pand kleeft er ook nog eens aan.”
,,De toeristen weten ons wel te vinden. En wie binnen is, zegt ook vaak: ‘Waarom is het hier zo leeg?’ Ik haal dan mijn schouders op. Je hoopt dat de Westlanders het ook in gaan zien, maar met de lokale bewoners heb ik een haat-liefde verhouding gekregen. Als ze je kennen hebben ze een groot hart, en als ze je niet kennen, willen ze je niets van je weten. Ze praten over je, als ‘de tent die laatst is verbouwd’, maar om nou de stap te wagen om er eens binnen te gaan kijken, dat gebeurt niet.”
Landelijk staan 200.000 ondernemers op het randje van faillissement
Verderop aan het plein zitten gevestigde namen, waar de terrassen wel vol zitten. ,,Zeg nou zelf, dan kies je toch vaak voor een vol terras?”, zegt Stoel. Met de coronapandemie erbij, waardoor hij geen reserves heeft en een belastingschuld heeft opgebouwd, is de tijd schaars. Als hij het tot de zomer redt, kunnen de toeristen het leven van zijn zaak nog wat verlengen.
De Westlandse ondernemer is niet de enige. Landelijk staan 200.000 ondernemers op het randje van faillissement. Rik Hendriks, horecamakelaar en -adviseur van De Horecatussenpersoon, ziet dat veel horecaondernemers die net voor of tijdens de pandemie zijn gestart, het zwaarst getroffen zijn. ,,Ze hadden beperkte steun en de hoge huur moest worden blijven betaald. Daarin zie je scheefgroei.”
Ik weet niet wat het is, ik ben altijd eerlijk. En dit raakt me natuurlijk. Ik ben er best emotioneel onder
Adelhard Stoel, horeca-ondernemer
'Met name ondernemers die al lang bezig waren, denken: Is dit nog wel wat ik wil?'
Cijfers van de Kamer van Koophandel laten zien dat er in het eerste kwartaal van dit jaar twaalf Westlandse horecazaken zijn gestopt. Driekwart daarvan was (fastfood-)restaurant, cateringbedrijf of ijssalon. Ook zaten er twee cafés bij. Dat is bijvoorbeeld een verdubbeling ten opzichte van 2019, toen in dezelfde periode zes horecabedrijven zich uitschreven.
Er is meer aan de hand, dan alleen financiële perikelen ziet Hendriks. ,,De rode draad die ik zie bij ondernemers die hun zaak te koop zetten, is het psychische aspect. Ze hebben echt een mentale tik gekregen. Je bent ondernemer geworden om over je eigen leven te kunnen beslissen en opeens kan de overheid jou op de pauze-stand zetten. Met name ondernemers die al lang bezig waren, gaan nu denken: Is dit nog wel wat ik wil?”
Lees ook: Corona dreunt door, maar KVK zag in 2021 ook meer startende ondernemers
Kijk als ondernemer ook goed naar marketing en concepten
Het bedrijf van Stoel wordt via Hendriks te koop aangeboden. Hij kent de Westlandse horecamarkt goed en kan ook niet helemaal verklaren waar het door komt. ,,Het is niet dat er geen vraag naar kan zijn, want in principe doet Westland niet meer onder voor Delft als je kijkt naar inwoneraantallen. Maar je moet ook kijken naar marketing en concepten. Ga je lunchen bij een sushitent of Griek? Nee. Daar moet je dus als ondernemer op inspelen.”
Ondertussen klinkt Stoel uitgeblust en vol leven tegelijkertijd. ,,Ik weet niet wat het is, ik ben altijd eerlijk. En dit raakt me natuurlijk. Ik ben er best emotioneel onder. Maar ik ga dan wellicht niet met een lach, maar wel met een rechte rug ten onder. Ik heb er echt alles aan gedaan, dat durf ik inmiddels wel te zeggen.”
Lees ook: MKB-Nederland na KVK-onderzoek: 'Tot 400.000 ondernemers twijfelen over doorgaan met bedrijf'