Nieuws Financiën
Huisarts ontwikkelt zich tot superspecialist

In Wijk en Aalburg heeft een huisarts zich gespecialiseerd in één ingreep: de sterilisatie van mannen. Een nieuwe trend?
Van zijn vaste huisartsschap in Wijk en Aalburg heeft hij inmiddels afscheid genomen. Jurriën Wind doet nu iets wat hij nog veel leuker vindt: hij is waarnemend huisarts en houdt zich verder louter bezig met het steriliseren van mannen.
Met zijn handen bezig zijn en tegelijkertijd een aangenaam gesprek met de patiënt voeren, dat maakt de sterilisatie voor Wind 'iedere keer weer anders en boeiend'. Geregeld, zegt hij, komen mannen gespannen binnen. "Dat hoort erbij. Als ik zelf naar de tandarts ga, heb ik dat bijvoorbeeld ook,'' zegt Wind in het AD. Maar gaandeweg de ingreep wordt de sfeer dikwijls relaxter.
Ervaren rotIn Wind treffen de mannen die geen kinderwens (meer) hebben een ervaren rot. Als pas afgestudeerde basisarts werkte hij al op de afdeling urologie van een ziekenhuis en deed hij onder meer sterilisaties. Nadat hij zich had gespecialiseerd tot huisarts blééf hij die ingreep uitvoeren.
Er zijn meer huisartsen die kunnen steriliseren en dat ook doen, maar altijd op beperkte schaal. Dat komt doordat er in een doorsnee huisartsenbestand normaal gesproken slechts enkele mannen per jaar gesteriliseerd willen worden. Dat gold ook de patiëntengroep van Jurriën Wind.
Een jaar of 5, 6 geleden besloot hij zijn horizon te verbreden. Wind ontwikkelde onder meer een cursus steriliseren voor andere huisartsen. Daarnaast besloot hij de ingreep op locatie aan te gaan bieden. "Van Utrecht tot Noord-Holland en de Afsluitdijk. Ik kwam bij wildvreemde huisartsen die patiënten hadden die gesteriliseerd wilden worden. Ik voerde daar dan de ingreep uit, met assistentie van de eigen huisarts.''
OndernemerWind had plezier in het werk dat ook meer ondernemerskwaliteiten vergde dan hij gewend was. "Er is de laatste jaren erg aan ons huisartsen getrokken door zorgverzekeraars en bureaucratie. Nu ben ik dat gevoel kwijt. Ik heb het gevoel dat ik weer zelf dingen kan doen."
Inmiddels heeft Wind een eigen sterilisatiepraktijk voor mannen, met praktijkruimtes in Wijk en Aalburg en Eindhoven. Afgelopen jaar steriliseerde Wind zo'n honderd mannen, maar zijn ambities reiken verder. "Ik denk aan aantallen tussen de 500 en duizend.''
In de zorgwereld wordt met grote interesse naar de vergaande specialisatie gekeken. Al veel langer is het een trend dat huisartsen zorg overnemen van ziekenhuizen. Dat is goedkoper en ook voor de patiënt gemakkelijker: een gang naar de eigen dokter volstaat. Substitutie van de tweede lijn naar de eerste lijn, heet dat in zorgjargon. Maar wat Wind doet, gaat verder. Zorgverzekeraar VGZ reageert: "Er zijn uiteraard veel huisartsen die zich specialiseren, maar die doen het specialistische werk naast hun praktijk. Het is op zich best bijzonder dat een huisarts zijn andere taken loslaat. De vraag is ook hoe duurzaam dat is, want iedere huisarts moet zich elke 5 jaar herregistreren en aantonen dat hij of zij het vak in de volle breedte uitvoert en aan nascholing doet.''
Huisarts Wind zegt dat dit punt bij hem niet speelt, omdat hij nog steeds waarnemend huisarts is en ook nascholingen volgt. VGZ noemt de specialisatie door huisartsen positief, zeker als zij naar elkaar verwijzen. "Met 2500 patiënten kun je je wel voorstellen dat er in beginsel maar een klein aantal patiënten baat heeft bij een specialistische ingreep. De oplossing hiervoor is horizontaal verwijzen. Hierbij verwijst de ene huisarts naar een gespecialiseerde collega-huisarts, in plaats van naar de tweede lijn.''