Nieuws Financiën

'Ik ben van nature een doorzetter'

Annelies Wijnen | Foto: Kees Bennema 5 januari 2016

Bergenopzoomvanloon1065

Jeanny van Loon (61) uit Bergen op Zoom nam na de scheiding van haar man hun bedrijf over. Ze is nu directeur-eigenaar van het reparatiebedrijf voor zwaar wegvervoer.

'In 1991 begonnen mijn toenmalige man en ik dit bedrijf. Hij was de bedrijfsleider, ik deed de financiën en administratie. In 2010 zijn we gescheiden en trok hij zijn handen van het bedrijf af. Na een moeizame scheiding was de onderneming achterop geraakt. Er brak een onrustige tijd aan, zeker voor het personeel. Er werkten veertien mannen met een gezin, onder wie een aantal vijftigplussers. Ik ging met geïnteresseerde partijen in gesprek voor samenwerking, maar dat leverde niets op. Ik besloot de schouders eronder te zetten en alleen door te gaan. Het ging tenslotte ook om mijn toekomst."

Wennen"Het was wennen voor iedereen. Het personeel moest vertrouwen krijgen in mijn aanpak. Ik had ineens dubbele taken, het werk van mijn ex-man lag nu ook op mijn bordje. Ik stelde een jonge medewerker aan als bedrijfsleider. Maar veranderingen geven wrijving. De mannen waren het onderling ook niet altijd met elkaar eens. Ongetwijfeld dachten mensen dat ik het nooit zou redden in mijn eentje. Ik was de enige vrouw in het bedrijf en de transport is een mannenwereld. In het begin lag ik veel wakker, ik heb heel wat korte nachten gehad. We zaten midden in een recessie. Mijn grootste zorg was de reactie van de banken en de accountant. Tegen hun advies in heb ik geen mensen ontslagen. Gelukkig gaat het sinds 2013 langzaamaan beter. We hebben weer veel tevreden klanten.

Als vrouw alleen moet je jezelf meer bewijzen. Niets is vanzelfsprekend. Ik draai nu twee jaar positief en we hebben zelfs onze werkzaamheden uitgebreid met onderhoud en reparatie van trucks en bedrijfswagens. Het leidinggeven gaat me steeds makkelijker af, dat geeft voldoening. Ik ben op een gezonde en plezierige manier bezig. Ik richt mij steeds meer op de kennisoverdracht aan jongeren, want dit bedrijf moet wel toekomst houden. Zelf hoop ik op termijn een dag minder te kunnen werken. Ik zal dit bedrijf nooit zomaar opgeven. Van nature ben ik een optimist en een doorzetter. Als ik opnieuw de keuze moest maken, zou ik hetzelfde doen. Ik heb veel geleerd, bijvoorbeeld dat er een verschil is en blijft tussen mannen en vrouwen. Het is goed om rekening te houden met die verschillen. Dat geeft meer rust."