Nieuws Financiën

Impuls Wonen geeft bouwend Zeeland duwtje in de rug

De Provinciale Impuls Wonen (PIW) is vaak net het duwtje dat een complex renovatieplan nodig heeft om van de kant te komen. Het vliegwieleffect is onmiskenbaar.

Van onze redactie 20 juli 2016

Geldpapier1065

Bouwend Zeeland is positief over de opzet van deze Provinciale subsidieregeling. Het is alweer het vierde jaar dat de Provincie het PIW inzet om de verouderde woningvoorraad te verbeteren.

Uitdagende projecten

“Ik raad het woningeigenaren echt aan om van deze regeling gebruik te maken. De moeite die je er in moet stoppen wordt beloond met een forse subsidie”, zegt Rudi Verweij directeur van Aannemersbedrijf Verweij B.V. uit Oostburg. Voor een aannemer zijn dit soort renovaties uitdagende projecten. Denk aan het samenvoegen van twee hele primitieve woningen uit begin 1900. Het casco strippen, weer opbouwen en het pand grondig isoleren. Moderne voorzieningen aanbrengen terwijl de karakteristieke uitstraling van de oorspronkelijke huisjes behouden blijft. “In Zeeuws-Vlaanderen hebben we genoeg van dit soort verouderde woningen. Iedereen heeft er baat bij als deze huisjes worden opgeknapt, want zo’n dorp knapt er ook gelijk van op”, aldus Rudi.

Vliegwieleffect

In het najaar beslist de Provincie Zeeland over de openstelling van de 5e ronde van de subsidieregeling Provinciale Impuls Wonen. Gedeputeerde Ruimtelijke ontwikkeling Carla Schönknecht:“Ik zie dat de PIW projecten een vliegwieleffect hebben op de omgeving. Deze regeling helpt om een fijne woon- en leefomgeving te creëren door nieuw leven te blazen in vervallen leegstaande panden en krotten door te slopen of samen te voegen. Hierdoor neemt het aantal leegstaande woningen af. Een dubbele winst want niet alleen huizenbezitters profiteren hiervan, ook de bouwwereld krijgt hierdoor een stimulans. Samen maken we Zeeland nog mooier.”