Nieuws Financiën

In Amsterdam vallen méér bedrijven om

Waar in heel Nederland het aantal faillissementen vorig jaar sterk daalde, stijgt het aantal failliete bedrijven in Amsterdam juist. Vooral de financiële sector raakt verder uitgehold, schrijft Het Parool.

Herman Stil (Het Parool) / redactie De Ondernemer 12 januari 2017

Zuidasfinancielesectorduurzaamgroen1065

De stijging van het aantal omgevallen Amsterdamse bedrijven blijkt uit cijfers die kredietbeoordelaar Graydon voor Het Parool heeft samengesteld. In de stad gingen vorig jaar 282 bedrijven over de kop, 2,5 procent meer dan een jaar eerder, terwijl in heel Nederland dat aantal juist 17 procent daalde.

In 2016 vielen landelijk 5300 bedrijven om, ruim duizend minder dan het jaar daarvoor. Dat is een teken dat de economie zich heeft hersteld.

Maar in Amsterdam raakte vooral de financiële sector verder uitgehold. Van elke duizend bedrijven in de Amsterdamse financiële sector ging er in 2016 eentje over de kop. En dat terwijl landelijk het aantal financiële faillissementen juist een vijfde afnam.

"Het is niet nieuw, maar bijna een op de zes faillissementen in Amsterdam betreft een financiële instelling," zegt Gerd de Smyter van Graydon. "Daarmee is het nu de sector met het grootste aantal faillissementen. In 2015 was dat nog de winkelbranche."

Ontslaggolf

Het betreft vooral kleinere ondernemingen, vaak 'toeleveranciers' van grote banken en verzekeraars die hun diensten niet meer willen. De faillissementshausse komt bij de ontslaggolf bij banken en verzekeraars, waardoor nog eens duizenden banen verdwijnen.

Ook in de 'zakelijke dienstverlening' (advocatenkantoren, uitzendbureaus, accountants) gingen veel ondernemers onderuit, maar dat is ook de belangrijkste bedrijfstak in de stad.

Ook gingen er opnieuw meer cafés en restaurants over de kop. Maar ondanks de stroom omgevallen prominente winkelbedrijven vorig jaar, waaronder V&D, springt de Amsterdamse detailhandel er juist relatief gunstig uit met een daling van 18 procent; op elke duizend winkels gingen er drie bankroet.

Regio-econoom Rico Luman van ING verbaast zich over de ontwikkeling in de hoofdstad. "Die weerspiegelt juist helemaal niet het herstel dat de Amsterdamse economie doormaakt."

Digitale dienstverlening

Luman: "Dat de stad met faillissementen uit de pas loopt, kan komen doordat hier in de crisisjaren, onder meer door ontslagen werknemers, relatief veel nieuwe bedrijfjes zijn opgezet. Dat kan ertoe leiden dat er nu meer faillissementen zijn."

Hij ziet in de cijfers een bewijs van de verschuiving die de Amsterdamse economie nu doormaakt. "De groei in de stad drijft op digitale dienstverlening. Die ondernemers zijn minder goed in een hokje te stoppen dan traditionele bedrijven."

Waar de faillissementen in de Amsterdamse IT- en telecomsector een derde daalden, verviervoudigden ze in de 'traditionele' industrie - in Amsterdam al een ondergeschoven kindje. "Er wordt ruimte gemaakt voor nieuwe bedrijvigheid waartegen traditionele ondernemingen zich niet goed staande kunnen houden."

"Er worden wel steeds pogingen ondernomen om de industriële sector in de regio op peil te houden," zegt Luman, "maar dat is in Amsterdam eigenlijk niet meer haalbaar. In de creatieve en in de digitale industrie valt veel meer te halen."

Landelijke faillissementen

Dat Amsterdam uit de pas loopt, mist zijn uitwerking op de rest van de regio niet. Noord-Holland bleef met een daling van 5 procent achter bij de rest van het land. Buurprovincies deden het met dalingen van tientallen procenten een stuk beter.

Landelijk bedraagt het aantal faillissementen nu de helft van crisisjaar 2013. Ook in Amsterdam is sinds dat rampjaar, toen 439 bedrijven sneefden, de situatie sterk verbeterd.

Volgens Graydon zullen de landelijke cijfers dit jaar nog onder de 4900 van 2008 duiken. "Eigenlijk zijn we al terug bij het niveau van voor de crisis omdat de bedrijvigheid sinds die tijd ook is toegenomen." ING voorspelt dat nog eens 10 procent minder bedrijven over de kop gaat.