Nieuws Financiën

In Borne minste winkelleegstand in de regio Twente

Borne is het beste jongetje van de klas: de gemeente heeft de minste leegstand van Overijssel. Hoe doen ze dat? En waarom doen ze het beter dan Hengelo?

Saskia Minkman | Foto: Wouter Borre 13 mei 2016

Borne luchtofoto wouter borre

Vraag Bornenaren waarom er weinig vierkante meters leeg staan in hun dorp, en ze barsten los. Ten eerste: het centrum is gezellig, er hangt een dorpse sfeer en iedereen kent elkaar. Je kunt er pizza en shoarma krijgen maar ook aanschuiven bij restaurant Dorset. Je kunt een t-shirt halen bij de Action maar ook bij Leurink Mode. Parkeren is gratis. In Hengelo moet je betalen.

LeegstandLeegstand is een gruwel voor Twentse gemeenten maar in Borne hebben ze daar geen last van. Niet met winkels maar ook niet met kantoren, bedrijven en woningen, blijkt uit de Leegstandsmonitor Overijssel. Waar vooral Enschede en Hengelo veel ongebruikte vierkante meters kennen, respectievelijk acht en zeven procent, heeft Borne slechts twee procent te vullen.

VariatieIn Borne is de keuze heel groot, zegt een woordvoerster van Leurink Mode. „Alles is er. Een Wibra, een Action, twee schoenenzaken en wij als luxe modezaak. Waar vind je nog zo veel variatie. De sfeer is hier dorps en vriendelijk. Nee, dan de sfeer in Hengelo. Die is dramatisch.” Dorpsmanager Bart Greven denkt dat de chiquere modezaken profiteren van de sluiting van de Bijenkorf in Enschede. „Je merkt dat mensen toch op zoek gaan naar iets gelijkwaardigs. En dan komen ze in Borne uit.”

Gratis parkerenBij Schuurman Schoenen denken ze dat de kracht van Borne zit in het gratis parkeren, aldus bedrijfsleider Tom Ellenbroek. „We zien we aan de omzet, die groeit. Voeg daar aan toe dat hier grote evenementen zijn, zoals Borne op z’n Best en de Melbuul’n Dagen en het stroomt hier vol. We zien veel Hengeloërs, vooral op zondag”, zegt hij, met een knipoog naar de zondagssluiting in de nabijgelegen stad, die trouwens net deze week tot het verleden behoort.

Vergelijking HengeloWaarom doet Hengelo het zo veel slechter qua leegstand? Een vraag voor Gerard Veldhof, ooit centrummanager van Borne, nu van Hengelo. Hij vindt dat de twee steden niet te vergelijken zijn. “Borne heeft een heel andere omvang dan Hengelo.” Waar Hengelo gek genoeg last van heeft, is de volgens hem “uitstekende” wijkwinkelcentra, zoals Hasselo en Groot Driene. “Daar hebben ze alles. Als Bornenaren boodschappen doen, gaan ze naar het centrum en meteen even winkelen.” Veldhof erkent dat Hengelo veel lege vierkante meters heeft. Toch is er volgens hem wel een verschil: je kunt je in Hengelo rustig twee uur vermaken. “Dat kan in Borne niet.”