Nieuws Financiën

'Ondernemers, zzp’ers met schulden schamen zich te veel om hulp te zoeken'

Ondanks de steunpakketten verwachten schuldhulpverleners dat er dit jaar duizenden mensen extra aankloppen voor schuldhulp. Dat komt naar voren uit een onderzoek naar de gevolgen van de coronapandemie voor de schuldenproblematiek in opdracht van brancheorganisatie NVVK.

Van onze redactie 14 april 2022

Geld financien rente schuld

Afbeelding: Shutterstock.

,,Het gaat hier om een vrij nieuwe groep die op deze schaal in de schulden gaat belanden, namelijk de zelfstandig ondernemers", stelt projectleider Mirjam Andries van stichting Movisie dat zich bezighoudt met sociale vraagstukken. ,,Deze groep is gewend om de eigen boontjes te doppen en zoeken en accepteren niet snel hulp. Vaak speelt ook schaamte een rol, het maakt deze groep moeilijk bereikbaar."

Andries reageert op dit artikel - Hulpverleners verwachten extra instroom van duizenden in schuldhulp | NOS - waaruit de NVVK blijkt dat er door corona naar schatting zo'n 33.000 werkenden met een zeer hoog risico op problematische schulden bij zijn gekomen. De NVVK is sinds 1932 de grootste branchevereniging voor schuldhulp en financiële dienstverlening.

Extra hulpvragen bij schuldhulp

Het gaat om mensen bij wie het inkomen 5000 euro lager ligt dan voorheen, die moeilijk kunnen rondkomen en niet meer alle rekeningen kunnen betalen. Dat betekent extra hulpvragen bij de schuldhulp. Nu helpt de NVVK al 80.000 mensen per jaar, daar komen de komende jaren nog maximaal 18.000 mensen bovenop

Lees ook: MKB-Nederland na KVK-onderzoek: 'Tot 400.000 ondernemers twijfelen over doorgaan met bedrijf'

Goed voorbereid zijn op schuldvragen

Mirjam Andries: ,,Het is cruciaal om te realiseren dat deze groep met schulden eraan zit te komen. Omdat ze nog niet op het netvlies staan van hulpverlening zullen ze lang onder de radar blijven en de schuldvragen veel te lang onbeantwoord blijven. Daarom moet er actief gezocht worden naar deze groep en specifieke hulp op maat komen. Hierbij is het belangrijk om niet te oordelend te zijn. Dit probleem moet echt uit de taboesfeer gehaald worden. Er is wel informatie beschikbaar, maar mensen zullen veelal te lang wachten met hulp zoeken. Ze zijn te trots en steken hun kop in het zand. Deze zelfstandig ondernemers moeten beseffen dat het niet hun eigen schuld is dat ze in deze situatie zijn gekomen."

,,Wat ook kan helpen is de inzet van ervaringsdeskundigen, zij begrijpen precies wat deze mensen meemaken. Het verliezen van een onderneming brengt ook een proces van rouw mee. Mensen raken hun hele oude leven kwijt, het heeft vaak grote gevolgen zoals het niet meer kunnen betalen van de hypotheek. Het is een totale omslag in het leven van mensen".

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws