Nieuws Financiën

Inkijkje in de uitgaven van een startend ondernemer

Maaike: ,,Ons motto is: if you can dream it, you can do it! Door meer dan een jaar fanatiek te sparen, konden we vorig jaar een droomreis maken naar Thailand, Tasmanië, Australië en Nieuw-Zeeland." Dat schrijft het AD.

Anne Bonthuis 18 april 2016

Geldengeluk

Jeroen Postma (29)

Medewerker bediening bij Van der Valk HotelInkomen: €1521 bruto per maand (32 uur)

Maaike Overeem (28)

Schoolmaatschappelijk werker en startend ondernemerInkomen: €1028 bruto per maand (WW-uitkering)

Jeroen: ,,We gingen niet meer uit eten, terwijl dat echt een grote hobby is. En alle overbodige luxe, zoals nieuwe kleren of een kroegavondje met de jongens, werd geschrapt."

Maaike: ,,Verder verkochten we jouw auto en deden we voor 50 euro weekboodschappen bij de Lidl. Soms liep ik daar op zondag met mijn telefoon in m'n handen om uit te rekenen wat ik voor 8 euro nog kon kopen."

Jeroen: ,,Ik had er in het begin een hard hoofd in dat Maaike het zou volhouden. Zij had echt een gat in haar hand, maar ze heeft het geweldig gedaan."

Maaike: ,,Ik was gewend om A-merken te kopen in de supermarkt, regelmatig te winkelen en uit eten te gaan als ik daar zin in had. Toch was het niet moeilijk, omdat ik wist waarvoor ik het deed. Ik vermeed de binnenstad. Een goede manier om niet in de verleiding te komen."

Jeroen: ,,Inmiddels hebben we het reisvirus te pakken en gaan we sparen voor een reis naar Cuba, begin volgend jaar. Ook Japan en Noorwegen staan nog op ons lijstje. Het liefst zouden we morgen voor een jaar vertrekken, maar daar hebben we geen geld voor."

Maaike: ,,Toen we in december terugkwamen, was de 10.000 euro die we hadden gespaard voor de reis precies op. Met vervoer erbij waren we voor vier maanden bijna 20.000 euro kwijt."

Jeroen: ,,Ik had het geluk dat ik mijn oude baan meteen weer terug kon krijgen."

Maaike: ,,Mijn contract liep net voor de reis af, dus ik kwam in de WW terecht. Ik maak nu gebruik van de startersregeling om mijn eigen praktijk voor begeleiding van kinderen met leer- en gedragsproblemen op te zetten. En ik begin over een paar weken als schoolmaatschappelijk werker. Dat ga ik drie dagen in de week doen, zodat ik weer een basisinkomen heb en kan sparen."

Jeroen: ,,We storten allebei maandelijks ongeveer 500 euro op de gezamenlijke rekening. Daar betalen we de hypotheek, vaste lasten en de boodschappen van. De zorgverzekering, telefoonrekening, kleding en uitstapjes met vrienden betalen we apart."

Maaike: ,,Ook zetten we ieder 50 euro per maand opzij voor ons pensioen. Zodat we tegen die tijd ook nog leuke dingen kunnen doen."

Jeroen: ,,Zoals jouw ouders. Die maken nu een mooie reis."

Maaike: ,,Als ik straks weer een goed inkomen heb, zou ik meer voor mezelf kunnen kopen, zoals kleding, maar ik denk eigenlijk dat ik dat niet ga doen. Spullen hebben een andere waarde gekregen. Waarom zou ik iets kopen als ik het niet écht nodig heb? Ik stop het geld liever in een nieuwe reis. En als we in de toekomst kinderen mogen krijgen, nemen we ze gewoon mee. Met z'n allen rondtrekken in een camper lijkt me fantastisch."

GROOTSTE MISKOOP

Jeroen: een Volkswagen Polo die snel stuk ging

Maaike: te mooie en te goede fietsen - binnen een week gestolen

BESTE KOOP

Maaike: op maat gemaakte kussens voor onze tuinbank

Jeroen: een MG - kwam helaas uiteindelijk niet meer door de APK

OOK MEEDOEN? Mail naar geldengeluk@persgroep.nl

[Author] Tekst: Anne Bonthuis Foto: Karel Zwaneveld

'Maaike had een gat in haar hand, maar ze heeft het geweldig gedaan'