Nieuws Financiën

Invest-NL trekt buidel: 300 miljoen voor mkb

Invest-NL, met oud-minister Wouter Bos aan het stuur, is voor het Nederlandse midden- en kleinbedrijf betrokken bij twee fondsen. Samen met het Duurzaam MKB Fonds en het Europees Investeringsfonds wordt er meer dan 300 miljoen euro beschikbaar gesteld voor mkb-ondernemers.

Eduard Voorn 3 november 2020

Nlinvest investeren wouter bos

De samenwerking tussen Duurzaam MKB Fonds en het Europees Investeringsfonds (EIF) zijn onvergelijkbaar, maar toch zijn ze alle twee even belangrijk.

EIF en Invest-NL stoppen in het nieuw op te richten Dutch Future Fund elk 150 miljoen euro. De 300 miljoen euro in dit fonds is voor investeringen in durf- en groeikapitaalfondsen, die op hun beurt nieuw risicokapitaal beschikbaar stellen aan innovatieve MKB-ondernemingen. Invest-NL-CEO Bos verwacht dat het Dutch Future Fund hoogstwaarschijnlijk 'zo’n 1,5 miljard euro zal mobiliseren voor MKB-ondernemingen die Nederland duurzamer en innovatiever maken'.

'Duurzaam MKB Fonds helpt ondernemers door hun liquiditeitstekort te financieren’

Ondernemingen uit het midden- en kleinbedrijf staan vanwege Covid-19 pandemie onder druk. Het Duurzaam MKB Fonds constateert dat ook en heeft met Invest-NL een fonds opgezet met een omvang van 10 miljoen euro.

,,Veel ondernemers kunnen in deze moeilijke tijd minder makkelijk bij de bank terecht. We willen met het Duurzaam MKB Fonds ondernemers helpen door hun liquiditeitstekort te financieren met een Borgstelling MKB-Corona krediet,’’ licht Jakoba van der Mei, fondsmanager Duurzaam MKB Fonds, toe. ,,We kunnen met dit fonds persoonlijke begeleiding bieden en snelheid. Dit doen we omdat iedere case uniek is en de ondernemers vaak snel een concrete oplossing willen om te kunnen blijven ondernemen.”

Het Duurzaam MKB Fonds verstrekt tussen 200.000 euro en 2 miljoen euro aan duurzame ondernemers. Het borgstellingskrediet biedt kansen voor bedrijven die weinig zekerheden kunnen bieden aan financiers, omdat dit gedeeltelijk wordt opgevangen door een staatsgarantie.

Lees ook: Geldfitzakelijk.nl: nieuwe financiële check en hulp voor ondernemers

Op de ANP/HH-foto hieronder: de staatsinvesteringsbank Invest-NL wordt in het Westergastheater in Amsterdam gelanceerd, een miljardenfonds met Wouter Bos als ceo. Ook minister Hoekstra van Financiën en Wiebes van Economische Zaken en Klimaat waren aanwezig bij de lancering.

Informatie over het Dutch Future Fund is in te winnen bij Tim van Vledder (tim.vanvledder@invest-nl.nl) en aanmelden voor het Duurzaam MKB Fonds kan via https://www.duurzaammkbfonds.nl.