How-to Financiën

Investeren in start-ups: betrokkenheid staat voorop

Ondernemers die hun bedrijf hebben verkocht, investeren steeds vaker in een start-up. Met hun geld, kennis en ervaring kunnen ze de groei van een startend bedrijf ondersteunen. ‘Het kan geweldig leuk en zingevend zijn om zo’n onderneming vooruit te helpen.’

Kim van der Meulen 22 april 2021

Abnamro meespierson investeren tips

Nederland is het afgelopen decennium, mede door inspanningen van StartupDelta en de vele aandacht voor incubators en accelerators, uitgegroeid tot een echt start-up land. Geen wonder dat steeds meer ondernemers na de verkoop van hun bedrijf overwegen een deel van hun vermogen te investeren in een start-up. Een startende onderneming met veel groeipotentie zou zich zomaar kunnen ontwikkelen tot de nieuwe Bol.com of Ayden en het kan interessant – en mogelijk lucratief – zijn daar onderdeel van uit te maken. ,,Al zou die financiële return niet de belangrijkste reden moeten zijn om in een startende onderneming te investeren,” zegt Hugo Westerink, Hoofd Informal Investment Services bij ABN AMRO MeesPierson. ,,Ondernemers die deze investeringsvorm overwegen, adviseer ik altijd: ga na waarom je hiervoor kiest, welke rol je binnen zo’n bedrijf wilt spelen en welke toegevoegde waarde je hebt. Als je geld wilt verdienen, kun je beter beleggen in onroerend goed, beursgenoteerde aandelen of private equity fondsen. In zo’n zestig procent van de gevallen raakt een investeerder zijn inleg namelijk kwijt. Over dat risico zijn we reëel. En als een start-up wel succesvol is, duurt het acht tot tien jaar voor je een exit hebt en rendement behaalt.”

De meeste ondernemers investeren in start-ups omdat ze het ondernemerschap missen: na de verkoop van hun bedrijf hebben ze geld, maar doen ze weinig met hun kennis en ervaring. ,,Dat voelt soms leeg aan. Het kan dan geweldig leuk en zingevend zijn om een startende onderneming vooruit te helpen.”

Ervaring opdoen

In het overweldigende aanbod van start-ups kan het een uitdaging zijn om serieuze ondernemers te vinden die goede ideeën en groeipotentie hebben. Het kaf van het koren scheiden hoeven ondernemers niet zelf te doen: ABN AMRO MeesPierson koppelt al 23 jaar investeerders met startende ondernemingen. ,,We hebben een groot aanbod van geselecteerde start-ups die klaar zijn om op te schalen. Ze worden streng gescreend: van de circa 700 bedrijven die we analyseren, worden er 20 voorgesteld aan onze klanten. Ongeveer de helft daarvan vindt uiteindelijk investeerders via ons netwerk.”

Een hoge conversie, zeker als je je bedenkt dat ondernemers dit soort investeringen alleen doen als ze een bedrijf vinden dat volledig bij hen past. ,,Hoewel onze investeerders gemiddeld zo’n 15 procent rendement per jaar maken, met de verliezen erbij, is de kans dat je geld kwijtraakt groot. Je doet dit vooral voor het ondernemersplezier. Investeren in een startend bedrijf kost veel tijd en energie, omdat er ook begeleiding en management bij komt kijken. Je kunt daarom geen belang nemen in tien bedrijven tegelijkertijd. Je kunt wel sequentieel spreiden: als de eerste start-up niet succesvol wordt, schrijf je die investering af en ga je door met de volgende. Om al die redenen is het belangrijk om een bedrijf te vinden waar je een klik mee hebt en waar je écht in gelooft.”

Do’s en dont’s voor investeerders

Hugo Westerink, Hoofd Informal Investment Services bij ABN AMRO MeesPierson

  • Investeer nooit meer dan 10 procent van je vrij besteedbaar vermogen in een bedrijf, zodat je voldoende geld overhoudt voor bijvoorbeeld je oudedagvoorziening. Private bankers en vermogensplanners van de bank kunnen je helpen bij het bepalen van het te investeren bedrag. Bedraagt je vermogen minder dan een miljoen euro? Dan zijn andere investeringsvormen wellicht raadzamer.
  • Verklein je risico op verlies zoveel mogelijk door sequentieel te spreiden (zie artikel) en je investering over verschillende investeringsrondes te verdelen. Heb je bijvoorbeeld 150.000 euro beschikbaar om te investeren, begin dan met 20.000 of 50.000 euro in de eerste ronde. Is de start-up succesvol, dan kun je in een volgende ronde meer investeren. Blijft het succes uit, dan is je verlies beperkt.
  • Zijn er meerdere investeerders geïnteresseerd in dezelfde start-up, overweeg dan samen te investeren. Zo kun je een eerste investering relatief klein houden en kun je van elkaar leren. Samen sta je sterk.

Minimaliseer de kans op verlies

Ondernemers die overwegen in start-ups te investeren, kunnen bij de bank informatie inwinnen over de markt, het minimaliseren van de kans op verlies, het maximaliseren van de kans op succes en waar je op moet letten bij het selecteren van een bedrijf. De uiteindelijke keuze blijft altijd bij de investeerder. ,,Er is maar één manier om te ontdekken of je deze manier van investeren leuk vindt: door het te doen,” zegt Westerink. En dat betekent niet dat je rücksichtslos grote bedragen moet investeren. ,,Praat met mede-investeerders die in dezelfde positie zitten als jij, trek samen op, leer van elkaar. Spreek ook veel startende ondernemers, bijvoorbeeld via ons platform of tijdens bijeenkomsten en zeg niet meteen ja. De meeste investeerders hebben zes tot negen maanden contact met een bedrijf voordat ze investeren. Ervaring opdoen is in die beginfase het belangrijkst. Doe je dat onder de veilige paraplu van je private bank, dan weet je dat je aan tafel zit met mede-investeerders en ondernemers die je kunt vertrouwen.” Lees meer.

Gratis gids: Plan je vermogen, ook voordat je het hebt

De deal van je leven. Zo wordt de verkoop van een bedrijf vaak genoemd. Er komt heel wat bij kijken om die deal te sluiten en ook daarna is er genoeg te regelen en te doen. Met deze tips haal je meer uit jouw vermogen: download hier de gids.