Financiën

'Ja Belastingdienst, ik sta ook in de Panama Papers'

beeld deondernemer
Leestijd 2 minuten
Lees verder onder de advertentie

Lees meer: Panama Papers onthult megafraude van wereldelite Panama Papers: grossier in stiekeme bedrijfjesPanama aan de Amsterdamse Zuidas

Ook is de fiscus inmiddels onderzoeken begonnen op basis van publicaties over de gelekte gegevens. Dat bevestigt een woordvoerder van de Belastingdienst na vragen van deze krant. Hoeveel belastingplichtigen de Belastingdienst door de Panama Papers inmiddels in het vizier heeft, blijft nog even geheim. "Daarvoor is het nog te vroeg."

RelevantieDe Belastingdienst heeft mensen vrijgemaakt om zich te verdiepen in de documenten. Het team bestaat volgens de woordvoerder uit 'hooggekwalificeerde experts', zoals data-analisten en leden van de reeds bestaande coördinatiegroep constructiebestrijding.

Lees verder onder de advertentie

De informatie in de documenten wordt stuk voor stuk geanalyseerd, waarbij in de eerste plaats wordt gekeken naar de Nederlandse relevantie. Dit zal, gezien de complexiteit, een tijdrovend karwei zijn van 'eerder maanden dan weken', aldus de woordvoerder.

SeedorfOm 20.00 uur gisteravond plaatste journalistiek onderzoekscollectief ICIJ gegevens online van 214.000 firma's in belastingparadijzen. De publicatie volgt op een maand van onthullingen in internationale media. Die zijn gebaseerd op de gelekte administratie van juridisch adviseur Mossack Fonseca in Panama.

Het aantal Nederlanders dat gisteravond in de database terecht is gekomen, is niet precies vast te stellen. Sommige namen staan er dubbel in, en de namen van ex-NS topman Bert Meerstadt en voetballer Clarence Seedorf ontbreken als het filter 'Netherlands' wordt toegepast op de brei aan data.

Lees verder onder de advertentie

HonderdenHet gaat in elk geval om enkele honderden landgenoten, waarvan de meesten geen bekende namen zijn. Dat zij in de Panama Papers voorkomen wil niet meteen zeggen dat ze de fiscus oplichten. Tegelijkertijd is het tamelijk onaannemelijk dat een hovenier, een budgetcoach en een websitebouwer om andere redenen een firma in een belastingparadijs opzetten.

Er zijn gisteravond 322 Nederlandse adressen gepubliceerd. Die hoeven niet per se gelinkt te zijn aan Nederlandse staatsburgers, het kan ook zijn dat ze door buitenlanders worden gebruikt.

JuichkreetAmsterdam komt veruit het vaakst voor, 52 keer. Een flink aantal adressen bevindt zich ergens in de Zuidas, het financiële centrum van de stad. Ook Schiphol komt vijf keer voor. Rotterdam staat dertien keer in de lijst, Den Haag vier keer en Utrecht één keer. Wassenaar scoort met drie stuks ook goed, in verhouding tot het aantal inwoners.

Lees verder onder de advertentie

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën, VVD) zei eerder dat er bij zijn Belastingdienst een kleine juichkreet werd geslaakt toen er voor het eerst over het bestaan van de Panama Papers werd bericht. Hij verwacht dat de onthullingen de Nederlandse fiscus 'heel veel' geld zullen opleveren.