Nieuws Financiën

Jacco Vonhof (MKB-Nederland): Betaaltermijnen 'groot naar klein' maximaal 30 dagen

MKB-Nederland vraagt om actie van de overheid rondom de lange betaaltermijnen die grote bedrijven vaak hanteren naar kleine leveranciers. Voorzitter Jacco Vonhof heeft EZK-staatssecretaris Mona Keijzer gevraagd om de wettelijke betaaltermijn van ‘groot naar klein’ vast te leggen op 30 dagen, net zoals dat ook voor overheden geldt. In zijn maandelijkse column voor De Ondernemer licht hij dat verder toe.

Jacco Vonhof (column) 23 april 2019

Betalingstermijn 1

Wat doe je als mkb-ondernemer, als een groot concern met jou in zee wil maar je wel lang op je geld laat wachten. Of alleen binnen 30 dagen wil betalen als daar een korting tegenover staat.

Het is een punt waar MKB-Nederland zich al jaren druk om maakt. Want het is niet fair, om als groot bedrijf lange betaaltermijnen te hanteren jegens kleine leveranciers, voor wie het dan maar slikken of stikken is. Die hebben immers nauwelijks onderhandelingspositie en zijn vaak afhankelijk van die grote klanten.

Kennelijk realiseren die grote klanten zich onvoldoende wat het voor (veel) kleinere bedrijven betekent als zij zo lang op hun geld moeten wachten: problemen met je werkkapitaal, je eigen rekeningen niet (op tijd) kunnen betalen, noodgedwongen (duur) geld lenen om de boel te overbruggen.

De afgelopen jaren zagen we de gemiddelde betaaltermijnen van ‘groot’ naar ‘klein’ wat afnemen. Maar in 2018 zijn ze juist weer opgelopen, zo blijkt uit cijfers van Graydon, tot gemiddeld 41,5 dagen. En dat terwijl het economisch toch echt niet tegen zat. Het doet het ergste vrezen voor als het straks conjunctureel weer minder gaat. Als bedrijven nu al laat betalen, wat doen ze dan straks?

Die oplopende betaaltermijnen zouden zomaar een onbedoeld gevolg kunnen zijn van de Wet Uiterste Betaaltermijn van zestig dagen voor grote ondernemingen, die op 1 juli 2017 in werking trad. MKB-Nederland was geen voorstander van die wet. We hebben er destijds steeds voor gewaarschuwd dat met deze wet 60 dagen de nieuwe norm wordt, terwijl 30 dagen een volstrekt normale betaaltermijn is. We zitten nog niet op die 60, maar als we niet ingrijpen, gaan we wel die kant op.

Lees ook: Jacco Vonhof: ''Meer rekening houden met ondernemers buiten Randstad''

Dak repareren

Laten we het daarom nu gewoon voor eens en altijd goed regelen. Het dak repareren nu de zon (nog) schijnt. Ik heb het staatssecretaris Mona Keijzer van EZK per brief gevraagd: leg de wettelijke betaaltermijn van ‘groot naar klein’ gewoon vast op 30 dagen, net zoals dat ook voor overheden geldt. Het is eerlijker naar die kleine leverancier, het verbetert diens financiële positie en het is ook beter voor de economie.

Jacco Vonhof
voorzitter MKB-Nederland

P.S. Grote bedrijven die graag het goede willen doen: sluit je aan bij Betaalme.nu! En heb je als klein bedrijf een probleem met een laat betalende afnemer: meld je daar voor gratis ondersteuning.

Lees ook: Betaalme.nu: MKB Loket voor kleine ondernemers

Jacco Vonhof is voorzitter van MKB-Nederland. Maandelijks schrijft hij een column voor De Ondernemer, te lezen op onze dinsdagse dagbladpagina in het AD en Het Parool, en op deze website.

Het doet het ergste vrezen voor als het straks conjunctureel weer minder gaat. Als bedrijven nu al laat betalen, wat doen ze dan straks?