Nieuws Financiën
Juwelier Geerink sluit na ruim negentig jaar
Na 92 jaar sluit juwelier Geerink in de Diezerstraat de deuren. "Het pand is mijn pensioen en een opvolger heb ik niet."

Het uitbreken van een wereldoorlog, de bevrijding en wederopbouw van een Hanzestad en de immer mondiger wordende consument: juwelierszaak Geerink heeft het allemaal meegemaakt. "Maar nu is het klaar", zegt eigenaar Henk Geerink (67). Hij maakte deze week bekend dat zijn Zwolse familiebedrijf eind dit jaar de deuren sluit, na nét geen eeuw in de stad gevestigd te zijn geweest.
"Het pand is verkocht en dat voelt dubbel", zegt Henk Geerink. "Ja, het is mijn pensioen en daar ben ik blij mee, maar dit is ook de plek waar ik ben opgegroeid."
OpvolgingEigenaar Henk Geerink (67) en zijn vrouw Joke (65) staan samen al jaren achter de toonbank. Dochter Kirsten (42) is opgegroeid tussen de glinsterende polshorloges en blinkende parelkettingen. Ze heeft veel over het vak geleerd, maar neemt het stokje niet van haar ouders over. "Ik heb bijna negentien jaar lang in de winkel gewerkt en merk dat ik toe ben aan een andere uitdaging", vertelt ze. "Ik ben gecertificeerd goudsmid, dus wellicht dat ik dat nog blijf doen. Maar op de eerste plaats staat de komende tijd de zorg voor mijn kind en een zoektocht naar leuk passend werk."
TijdperkEn daarmee komt het tijdperk van juwelier Geerink in Zwolle tot een einde. "Jammer? Nee, zo wil ik het niet noemen. Het is tijd voor wat anders", zegt Henk Geerink. Ondertussen bladert hij door een oud schrift, vol handgeschreven productbeschrijvingen en prijzen. "Het is nog van mijn grootvader, die in 1924 als juwelier de winkel opende in zijn huis aan de Bitterstraat. Kijk, de eerste reparatie uit die tijd staat er nog in: twee gulden en vijftig cent voor het repareren van een opwindhorloge", zegt Geerink. "Dat klinkt goedkoop, maar in die tijd was dat een fortuin."
Later verhuisde de grootvader van Geerink zijn winkel naar de Diezerpoorterplas. Op 6 mei 1940 was de feestelijke opening van de zaak aan de Diezerstraat. "Vier dagen na die reparatie brak de Tweede Wereldoorlog uit. Dat waren magere tijden."
PromenadeNet als zijn dochter Kirsten groeit ook Henk Geerink op in de zaak van zijn opa en later van zijn vader. In 1990 werd hij zelf eigenaar. "Ik heb veel zien veranderen. Ik kan me nog herinneren dat dit deel van de Diezerstraat de 'smeden' werd genoemd, vanwege de vele smederijen. De opening van de promenade in de jaren tachtig zal ik ook nooit meer vergeten. Toen hadden we het zó druk, dat we klanten per persoon de winkel in moesten laten. Via de achterdeur gingen ze naar buiten."
KlantgedragOver klanten gesproken; het juweliersechtpaar heeft het winkelend publiek echt zien veranderen. "Als er tegenwoordig een klant in de winkel komt, is hij al helemaal voorbereid", zegt Joke Geerink. "Ze zoeken thuis alles op over het product dat ze willen hebben en komen vaak alleen nog langs voor passen en kopen. Dat was vroeger anders. Toch vindt de klant van tegenwoordig het nog steeds fijn om in de watten gelegd te worden. Daar nemen we dan ook goed de tijd voor."
Na de sluiting van de winkel, in november van dit jaar, nemen Henk en Joke Geerink vooral de tijd voor elkaar. Op 3 maart begint de grote uitverkoop, daarna het afbouwen. Henk Geerink laat zijn ogen langs de muren van de werkplaats achterin de winkel glijden. "Ik hoop dat er een jonge ondernemer in dit pand komt die hier ook zijn familiebedrijf gaat vestigen. Het is een pand vol historie, een heel bijzondere plek."
Op de foto: Henk, Joke en dochter Kirsten Geerink