Nieuws Financiën

Kaak uit Terborg maakt machines voor de bakker van nu

Het bedrijf Kaak uit Terborg levert machines voor de industriële bakkerij. Van kneden tot verpakken: alles valt te automatiseren. De Kaak Groep is een van de vier grote spelers op deze markt. De concurrenten houden kantoor in Japan, Frankrijk en de Verenigde Staten.

Van onze redactie 9 oktober 2016

Lodewijk van der Borg

Algemeen directeur Lodewijk van der Borg denkt dat zijn bedrijf de grootste is. "Maar dat vinden de andere drie vast ook van hun eigen bedrijf. In elk geval zijn wij het enige bedrijf dat producten heeft voor het hele traject, van silo tot krat."

Toeval

De Kaak Groep is bij toeval ontstaan. "Een van de voorvaderen van de huidige eigenaar was dakdekker, maar kon dat werk door een val niet meer doen. Toen ging hij met ijzer aan de slag. Hij maakte aanvankelijk van alles. Rond de Tweede Wereldoorlog produceerde hij de eerste bakblikken voor de lokale bakker. In de jaren zestig namen bakkerijproducten een vlucht. Uiteindelijk is het hele bedrijf om machines voor bakkerijen gaan draaien."

Dertien

Onder de Kaak Groep vallen dertien ondernemingen op zes locaties, waarvan vier in Duitsland, Italië, Engeland en Frankrijk. Tot de crisis in 2008 lag de focus op het Europese vasteland. De export richtte zich op landen als Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Frankrijk. "Met incidenteel projecten in Engeland, Australië en de Verenigde Staten."

Crisis

Tijdens de crisis vielen harde klappen op de Europese afzetmarkt. "Als antwoord hebben we toen in de hele wereld salesmanagers neergezet. De crisis heeft ons sterker gemaakt buiten Europa. Nu doen we onder meer zaken in Congo, Nigeria, Zuid-Afrika, Chili, Mexico, Peru, Azerbeidzjan, China, Taiwan, Pakistan, Australië en Canada."

Meer brood

Volgens Lodewijk is het eind nog lang niet in zicht, want met industriële bakkerijproducten zit de Kaak Groep in een internationale groeimarkt. "In het tienjarenplan van China staat dat Chinezen in plaats van rijst meer brood en deegwaren moeten gaan eten. De waterbelasting daarvan is maar een tiende van die bij rijst. Die ontwikkeling, inclusief een industrialisatieslag, is ook gaande van Mongolië tot aan Turkije."

West-Europa

Ook in West-Europa ziet hij nog volop groei. "Niemand wil meer de kleine bakker zijn die midden in de nacht zijn bed uit moet om brood te bakken. In een paar jaar tijd is hun aantal in Duitsland van 13.000 naar 7.000 gegaan. Ze zijn opgesoupeerd door de industriële bakkerij die zijn brood afzet via de supermarkt."

De Kaak Groep springt in op de slowfoodtrend met een monolijn voor brood zonder E-nummers dat een lange rijstijd nodig heeft.

Op de foto: Lodewijk van der Borg, algemeen directeur van Kaak uit Terborg