Nieuws Financiën

Overheid laat gedupeerde Limburgse ondernemers watersnood in de steek

Er komt weinig tot niets terecht van de door het kabinet beloofde 'ruimhartige compensatie' voor slachtoffers van de watersnood in Limburg vorig jaar juli.

Van onze redactie 26 mei 2022

Watersnood limburg valkenburg schade bedrijven 400 miljoen horeca2

Horeca in Valkenburg, opruimen na de watersnoodramp van vorig jaar. Foto: ANP.

De afwikkeling van de schade verloopt traag en bureaucratisch en gedupeerden vissen achter het net. Die kritiek uiten de drie zwaarst getroffen gemeenten in het AVROTROS-programma EenVandaag.

100 miljoen schade nog steeds niet gedekt

De Valkenburgse burgemeester Daan Prevoo maakt het kabinet harde verwijten. ,,Het begint tekenen te vertonen die we kennen vanuit Groningen en de toeslagenaffaire. Een overheid die ruimhartig beloftes en toezeggingen doet, maar het gaat wel heel erg traag." Volgens Prevoo is 100 miljoen euro aan schade in zijn stadje nog steeds niet gedekt.

Terug naar augustus 2021: Ondernemers in Valkenburg krabbelen op, 'maar er is nog zoveel onzekerheid'

Daar komt bij dat veel gedupeerden niet in aanmerking blijken te komen voor compensatie op basis van de Wet Tegemoetkoming Schade (WTS); een vangnet vanuit het Rijk voor schade die niet door de verzekeraar wordt vergoed, meldt EenVandaag.

Winkels, horecazaken en huizen beschadigd

De wateroverlast in Zuid-Limburg heeft in de gemeente Valkenburg aan de Geul voor 200 miljoen euro aan bedrijfsschade gezorgd. Dat komt doordat bedrijven de inkomsten van het toeristische hoogseizoen in de regio moeten missen. De totale schade in Valkenburg loopt op tot 400 miljoen euro, werd enkele weken na de watersnoodramp duidelijk. 270 horecagelegenheden en 180 winkels hebben schade, ook 2300 huizen zijn beschadigd geraakt, waarvan 700 ernstig, is te lezen in dit artikel.

Valkenburg 2021. Foto: ANP.

Lees ook: Bedrijven in Limburg mogen coronasteun gebruiken voor omzetverlies door wateroverlast

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws