Aangeboden door Toeslagen

Branded Content Financiën

App Kinderopvangtoeslag bijzonder handig voor ondernemers

Met de app Kinderopvangtoeslag check en wijzig je je gegevens voor de kinderopvangtoeslag eenvoudig. En dat is handig. Zeker voor ondernemers met een wisselend inkomen én een wisselend aantal kinderopvanguren. Ondernemer Edwin van de Velden vertelt over zijn ervaring met de app Kinderopvangtoeslag.


Crissy Mulder 6 augustus 2021

Kindertoeslag Ondernemer Edwin van de Velden

Edwin van de Velden checkt zijn gegevens voor de kinderopvangtoeslag maandelijks via Mijn toeslagen op toeslagen.nl of de app Kinderopvangtoeslag. Foto: Ruud Voest

Als je als ouder(s) werkt en gebruikmaakt van kinderopvang, heb je misschien recht op kinderopvangtoeslag. Dat is een vergoeding voor de opvang van jouw kind, zodat je kunt blijven werken. Het bedrag dat ouders maandelijks ontvangen, is een voorschot en hangt onder andere af van het inkomen van de ouder(s).

Veelvoorkomende veranderingen die je via de app door kunt geven

Je gaat meer of minder verdienen. Gebruik de rekenhulp op toeslagen.nl om te zien wat meetelt voor je inkomen voor je toeslagen en maak vervolgens een schatting. Check elk kwartaal via de rekenhulp of je schatting nog klopt en pas je gegevens zo nodig aan.

Je neemt meer of minder opvang af. Heb je de ene maand meer en de andere maand minder opvang nodig? Schat dan in hoeveel uur je gemiddeld per maand nodig hebt. Check elk kwartaal of je schatting klopt en pas je gegevens zo nodig aan.

Er gaat nog een kind naar de opvang. Geef in de app aan dat er nog een kind naar de opvang gaat. Dan hoef je niet opnieuw toeslag aan te vragen.

Het uurtarief van de opvang verandert. Check het nieuwe tarief in het opvangcontract en geef dat door.

''Het is belangrijk voor ondernemers om ieder kwartaal te checken of hun inschatting nog klopt”

Voor ondernemers, met een wisselend inkomen, is dat inkomen lastiger in te schatten. Daarom is het belangrijk dat ondernemers ieder kwartaal checken of hun inschatting nog klopt. De app Kinderopvangtoeslag maakt dat makkelijker. Met deze app kun je altijd en overal je gegevens inzien, en veelvoorkomende veranderingen, zoals je inkomen meteen doorgeven. En dat biedt uitkomst, vertelt ondernemer Edwin van de Velden (38).

Als ondernemer fluctueert je omzet en dus ook je toeslag

„Mijn vrouw en ik dragen de zorg voor onze kinderen samen. Dat is een bewuste keuze. Zo werken wij alle twee vier dagen, zodat we beiden veel tijd met de kids kunnen doorbrengen. Toch ontkomen, ook wij, niet aan opvang. De kinderen gaan één dag per week naar opa en oma en twee dagen naar de kinderopvang. Daar krijgen wij kinderopvangtoeslag voor. De hoogte van die toeslag? Die fluctueert. Want als fysiotherapeut is mijn omzet afhankelijk van het aantal patiënten dat ik in een periode heb. En heb ik vakantie? Dan is mijn omzet nihil. Dat betekent: een wisselend inkomen en dus ook een fluctuerende kinderopvangtoeslag.”

Verklein de kans dat je te veel of te weinig toeslag ontvangt

Van de Velden checkt zijn gegevens voor de kinderopvangtoeslag maandelijks via Mijn toeslagen op toeslagen.nl of de app Kinderopvangtoeslag. Is zijn situatie veranderd? Dan geeft hij dit meteen door. En dat is belangrijk, want anders loopt hij het risico dat hij misschien meer of minder toeslag krijgt dan waar hij recht op heeft.

''Door mijn gegevens regelmatig te checken ontvang ik de toeslag waar ik recht op heb. Niet te veel, niet te weinig”

Edwin van de Velden, fysiotherapeut

„Blijkt achteraf dat ik te veel toeslag heb gekregen? Dan moet ik dat bedrag terugbetalen. Heb ik te weinig toeslag gekregen? Dan krijg ik dat bedrag alsnog van Toeslagen. Door mijn gegevens regelmatig te checken en veranderingen meteen door te geven, via de app Kinderopvangtoeslag of Mijn toeslagen, ontvang ik de toeslag waar ik recht op heb. Niet te veel en niet te weinig. En twijfel ik een kwartaal? Dan schat ik mijn toeslag liever iets te laag, dan te hoog in. Zo weet ik zeker dat ik later niets hoef terug te betalen. Want voor mij geldt: liever een spaarpotje, dan een lening.”

5 tips voor ondernemers met kinderopvangtoeslag

1. Download de app Kinderopvangtoeslag. Met deze app heb je op elk moment zicht op je gegevens. En kun je veelvoorkomende veranderingen, zoals in inkomen of opvanguren, meteen wijzigen.

2. Check met de rekenhulp of je geschatte jaarinkomen nog klopt. Is je inkomen anders geworden? Wijzig het meteen via de app of Mijn Toeslagen.

3. Twijfel je over je inkomen, schat dan liever te hoog in. Door hoger in te schatten, verklein je de kans dat je na afloop van het jaar toeslag moet terugbetalen. Wees je er wel van bewust dat het opgeven van een hoger inkomen ook gevolgen kan hebben voor andere toeslagen, zoals je zorgtoeslag of huurtoeslag.

4. Zet voor elk kwartaal een reminder in je agenda om je gegevens voor de kinderopvangtoeslag te checken en zo nodig te wijzigen. Een handig moment om dit te doen is tijdens je btw-aangifte.

5. Stop je met jouw onderneming? Check wat dat betekent voor je kinderopvangtoeslag. En laat het meteen weten via Mijn Toeslagen.

 Check toeslagen.nl/kinderopvangtoeslag voor meer informatie en voorbeelden van veranderingen die invloed hebben op je toeslag.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws